Arnhem,
08
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilver voor springruiter Gerco Schröder op London

LONDEN (ANP) - Gerco Schröder heeft woensdagmiddag olympisch zilver veroverd. De Twentse springruiter bleef in de barrage foutloos met zijn paard London en finishte na 49,79 seconden. Zijn Ierse concurrent Cian O'Connor leek met Blue Loyd die tijd te verbeteren maar maakte op de laatste hindernis een springfout. Hij kreeg brons.

De olympische titel was al voor Steve Guerdat (Nino des Buissonnets), die als enige in beide manches foutloos bleef. De 30-jarige Zwitser bezorgde zijn land het eerste goud in deze discipline in 88 jaar (Parijs 1924). Schröder, die op Greenwich Park met de Oranje-equipe ook al tweede was geworden, en O'Connor liepen 1 strafpunt op wegens tijdsoverschrijding.

Marc Houtzager eindigde met de ruin Tamino op de gedeelde negende plaats. De ruiter uit Rouveen tikte in beide omlopen een balk af. Maikel van der Vleuten had de hengst Verdi niet onder controle en gaf in de eerste manche op.

Schröder kreeg in de eerste ronde 1 strafpunt wegens tijdsoverschrijding. D Tukker gebruikte 0,9 seconde te veel. Zonder die straf had Schröder wellicht goud gewonnen. ,,London struikelde na de eerste hindernis, dat kostte wat tijd. En ook op het einde moest ik wat tijd nemen'', keek hij terug. ,,Als ik sneller was geweest, had ik misschien een fout gemaakt. Dat weet je niet. Nee, ik ben blij met zilver.''

Na de eerste manche waren liefst zes combinaties foutloos, waardoor Schröder ervan uit ging dat onder dit zestal de medailles zouden worden verdeeld. Bondscoach Rob Ehrens gaf hem echter direct na zijn tweede omloop de plattegrond van het parcours voor de barrage. ,,Ik zei nog: 'dat hebben we niet nodig, hoor''', sprak Schröder lachend. Tot zijn verbazing mocht hij echter strijden om het zilver. ,,Het was wel prettig dat zowel Cian als ik wist dat we zeker een medaille hadden. Ik denk dat iedereen hiermee kan leven.''
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.