Arnhem,
28
juli
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilver estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag

LONDEN (ANP) - De Nederlandse zwemsters zijn zaterdag onttroond als olympisch kampioen op de 4x100 meter vrije slag. Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo veroverden in een tijd van 3.33,79 het zilver achter Australië. De Amerikaanse vrouwen eindigden als derde. De zwemsters, regerend wereldkampioenen op de 4x100 vrij, bezorgden Nederland de eerste medaille tijdens deze Spelen.

Inge Dekker ging goed van start. Ze had met het oog op de estafette de halve finale op de 100 meter vlinderslag laten schieten. Na de eerste 50 meter lag ze op kop, maar viel daarna terug en tikte als achtste aan. Nederland vocht zich terug en zette met Kromowidjojo als slotzwemster nog een inhaalrace in. Vanaf de vierde plaats schoof ze op naar de tweede plek, maar ze slaagde er niet in om de Australische Melanie Schlanger nog te achterhalen. Wel zette ze met 51,93 veruit de snelste splittijd neer.

Kromowidjojo zei dat de estafetteploeg voor goud ging en daarom kon ze nog niet blij zijn met zilver. ,,We hebben goud verloren. We hebben met z'n vieren goed gezwommen, maar niet goed genoeg.'' Ook Inge Dekker zei kort na de race nog niet te kunnen juichen om zilver. Femke Heemskerk constateerde dat het heel moeilijk is om kampioen te blijven. Vier jaar geleden waren de estafettevrouwen nog de snelste in Peking. Marleen Veldhuis, die als tweede zwom, was na afloop in tranen. ,,Ik heb echt niet goed gezwommen. Maar straks zijn we hier misschien toch wel blij mee.''
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.