Arnhem,
18
februari
2017
|
09:26
Europe/Amsterdam

Zilver en brons op slotdag EYOF Erzurum 2017

Samenvatting

Met een zilveren en een bronzen medaille op de slotdag vrijdag 17 februari heeft het NOC*NSF Talent Team het European Youth Olympic Festival (EYOF) Erzurum 2017 met in totaal drie medailles afgesloten. Dezelfde avond droeg shorttrackster en tweevoudig medaillewinnares Georgie Dalrymple de vlag tijdens de sluitingsceremonie in het Olympisch dorp.

Op de laatste dag, vrijdag 17 februari stond bij het alpineskiën de mixed parallel teamwedstrijd op het programma. Noa Blok, Roxy van der Haas, David Leek en Raphael Zuurbier wisten voor een grote verrassing te zorgen door in de kwartfinale het sterke Finland te verslaan. Het Nederlandse viertal werd uiteindelijk vierde. Bij het shorttrack strandden Hugo Bosma en Melle van 't Wout in de kwartfinales van de 1000 meter. Georgie Dalrymple en Sara van Zuijlen bleven op diezelfde afstand steken in de halve finales. De 3000 meter mixed relay daarna, leverde wel een medaille op voor het viertal: brons.

Het curlingteam speelde in de ochtend van de 17e de halve finale tegen Slovenië. Na een 4-2 zege, wachtte later op de dag Rusland. Waar Nederland in de groepsfase Rusland nog had verslagen, lukte het nu net niet. Een 3-5 nederlaag was het gevolg. De Nederlandse curlers Olaf Bolkenbaas, Wouter Gösgens, Bart Klomp en Jop Kuijpers leverden met het winnen van een zilveren medaille niettemin een unieke prestatie: de eerste curlingmedaille op een EYOF ooit.

"Meedoen aan een multisportevenement en je beste prestatie leveren, dat zijn de doelen waarmee we met vijftien sporters in vier disciplines richting Erzurum in Turkije zijn afgereisd", zei chef de mission Francesco Wessels na de sluiting. "Met een grootse opening- en sluitingsceremonie hebben de sporters mogen ervaren wat het betekent om aan een evenement als dit mee te mogen doen, ondanks dat het in de openlucht bij ruim min twintig graden plaatsvond. Doordat acht sporters met een medaille naar huis gaan, hebben we ook met het team de diverse medailleceremonies mogen bijwonen. Met trots kan het NOC*NSF Talent Team terugkijken op dit uitstekende georganiseerd evenement. De onderlinge goede samenwerking en sfeer was duidelijk bij de sporters te zien in de steun en aanmoediging bij elkaars prestaties. Een onvergetelijke ervaring en een motivatie voor deze jonge sporters om te blijven investeren in hun sportcarrière."