Arnhem,
03
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Zesduizend bezoekers op Papendal Sport Parade

ARNHEM - Zesduizend bezoekers zijn in de loop van zaterdagochtend aangekomen op Papendal, om deel te nemen aan de Papendal Sport Parade van NOC*NSF. De sportkoepel viert op het nationale sportcentrum zijn 100-jarig bestaan.

Sport is een recht, geen voorrecht. Dat is het thema van de Sport Parade, zo meldde NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis bij de opening van het festijn. Bij het jubileum van de sportkoepel moet dat volgens de voormalig top-hockeyer worden benadrukt. "Nederland komt vandaag op onze verjaardag. Dat is voor ons een hoogtepunt. We gaan kijken naar sport, we gaan aan sport doen en we gaan er over praten."

Gedurende de dag zijn er op Papendal tal van clinics, workshops en sprekers. Tot de eregasten behoren prins Willem-Alexander en Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Oud-topjudoka Mark Huizinga en Paralympisch atlete Marlou van Rhijn zijn ambassadeurs van de Papendal Sport Parade.

Minister Edith Schippers van Sport zou aanwezig zijn bij de opening, maar meldde zich wegens andere zaken in Den Haag af. Ze liet haar speech uitspreken door Bart Zijlstra, directeur Sport van VWS. "Vroeger was sport iets voor mannen met paarden en sabels. Nu voor iedereen. We moeten ons er ook voor inspannen dat het voor iedereen bereikbaar is en blijft."

Ze onderstreepte het belang van sport. "Het schept een band, je maakt vrienden. Winnen doe je samen, verliezen ook. Daarnaast is het gezond en leuk. 2012 was voor Nederland een geweldig sportjaar. Onze atleten in Londen waren een voorbeeld voor de jeugd. Ook daarvoor investeren wij als overheid in sport."

In totaal zijn er honderd programma-onderdelen op Papendal, met activiteiten in honderd verschillende sporten. De afgelopen dagen waren ongeveer driehonderd personen bezig met de voorbereiding van het omvangrijke festijn. Speciaal voor het jubileum is op het complex zes kilometer tijdelijke weg aangelegd.

Willem-Alexander is onder andere aanwezig om het eerste exemplaar van het boek 100-jaar NOC*NSF in ontvangst te nemen.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.