Arnhem,
12
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Weblog Gerard Dielessen: London blog (3)

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

De Olympische beweging leeft. Vandaag worden in Londen de 30ste Zomer Spelen afgesloten. Heel succesvolle Spelen. Er wordt zelfs al gesproken over ‘fabelachtige’ Spelen. Niet alleen voor de Britten, maar ook voor Nederland. Wij zijn heel blij dat we onze sportieve doelstellingen hebben gehaald: Meer medailles dan in Bejing. Toen zestien, nu twintig en een dertiende plaats in het medailleklassement. Dicht in de buurt van de door ons zo geambieerde top tien. Dat wordt de komende jaren keihard doorwerken om er voor te zorgen dat we straks in Rio (2016) inderdaad bij de beste tien sportlanden ter wereld behoren. Daarvoor eerst nog de Olympische Winter Spelen in het Russische Sochi (2014).

Het is prachtig om te zien hoe (Olympische) sport een samenleving in beweging krijgt. Na een wat ‘futloze’ sportzomer zaten de sportfans in Nederland in zak en as. De voetballers lieten het immers afweten tijdens het EK in Polen en de Oekraïne, ook onze wielrenners presteerden onder de maat tijdens de Tour de France. Sport Inspireert, bindt en verandert de samenleving. Maar als de prestaties van onze sporticonen tegenvallen, dan zijn de oordelen van pers en publiek hard en (soms) meedogeloos.

Dus zouden de Spelen in Londen ook wel eens kunnen tegenvallen, zo las ik in menige analyse vooraf. Na de prachtprestaties van ons jonge TeamNL zie ik plots andere krantenkoppen. Zoals in De Volkskrant: Reiken naar de top-10 geeft Nederland kracht. Er is hier en daar zelfs sprake van euforie. Lees zelfs verhalen over de maatschappelijke waarde die topsport creëert voor onze samenleving. Heel mooi uiteraard. Normaal gesproken ebt die euforie langzaam weer weg. Dat zou niet moeten. De inspiratie van de Spelen moet, wat NOC*NSF betreft, worden gebruikt om alle Nederlandse kinderen aan het sporten te krijgen. We moeten de aanjaagfunctie van topsport gebruiken voor een gezondere samenleving, te beginnen bij het jongste deel van onze bevolking.

De Britse premier David Cameron heeft dat goed begrepen. Op het fundament van het succes van TeamGB (64 medailles, nummer drie) maakte hij vandaag bekend dat hockey, netbal en voetbal in het reguliere lespakket op de basisscholen moet worden opgenomen.

Ook Nederland streeft naar een vitale, gezonde samenleving. Volgens IOC-voorzitter Jacques Rogge wordt obesitas vijand numero 1. Door sport in te zetten als middel, kunnen we deze tegenstander verslaan. Het bid dat NOC*NSF samen met Rotterdam doet voor de organisatie van de Jeugd Olympische Spelen in 2018, staat niet voor niets in het teken van dit onderwerp. Evenzeer het Europees Jeugd Olympisch Festival, dat volgend jaar in Utrecht wordt gehouden. Laat sport de samenleving inspireren door gezonder te worden, betere leerresultaten te behalen, een veiliger leefomgeving te creëren. Binnenkort zijn er weer verkiezingen. Ik zeg: dames en heren politici, grijp uw kans. London, Groot Brittannië, heeft laten zien wat ‘Inspire a Generation’ kan betekenen.

De (Nederlandse) media hebben de afgelopen zeventien dagen een belangrijke rol gespeeld door uren, dagen achtereen de Spelen op een prachtige en zeer deskundige manier (NOS) in beeld te brengen, verslag te doen op de radio, reportages uit te zenden, nabeschouwingsprogramma’s te maken. Chapeau. Wat een vakmanschap. Kranten, (regionale) omroepen, internetsites. Petje af. Want zonder al die mooie media-aandacht is de maatschappelijke vertaling van al die mooie prestaties niet aan de orde. Nu niet en in de toekomst niet.

Wat mij betreft bouwen wij samen met onze maatschappelijke partners, de politiek, onze sponsoren en de verschillende overheden op het succes van London verder aan ons Olympisch Plan, waarbij we best mogen dromen om dit prachtige evenement ooit zelfs eens te mogen organiseren.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen
Lees hier meer over de Olympische Spelen London 2012

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen