Arnhem,
17
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Verkiezingsprocedure NOS│NOC*NSF Sportgala

ARNHEM - De toppers die morgen tijdens het Sportgala, mede mogelijk gemaakt door Lotto, een Award winnen, zijn gekozen vanuit de sport zelf. Op het NOS│NOC*NSF Sportgala, georganiseerd om de Nederlandse topsporters te eren en te waarderen, worden verschillende prijzen uitgereikt. De beste sporters van het jaar krijgen hiermee de extra aandacht die ze verdienen. Het gaat om de categorieën Sportman, Sportvrouw, Gehandicapte sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent.

Hoewel ieder zich er van bewust is dat het bijna ondoenlijk is om de ene topprestatie te vergelijken met de andere, streeft NOC*NSF naar een zo objectief mogelijke verkiezingsprocedure.

Enige weken voorafgaand aan het NOS | NOC*NSF Sportgala maken de NOS en NOC*NSF bekend wie er in de verschillende categorieën zijn genomineerd. Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De vakjury neemt in haar beoordeling van de prestaties een aantal criteria mee, zoals het niveau van het evenement, de mondialiteit, de impact van de sport op het Nederlands publiek en de prestatiedichtheid. In een Olympisch jaar, zoals nu, staat een Olympische of Paralympische gouden medaille voor een sporter garant voor een nominatie.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters met een A-status brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent.

Vakjury
NOC*NSF heeft de vakjury samengesteld op basis van ervaring en expertise. De leden van de vakjury zijn:

• Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000, 2004
• Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportvrouw van 1990, ‘93, ’99, 2000, ’03, ‘04
• Charles van Commenée, chef de mission Olympische Spelen Beijing 2008
• Henk Gemser, chef de mission Olympische Spelen Vancouver 2010
• Thea Limbach, chef de mission Paralympische Spelen Beijing 2008
• Joop Alberda, coach, voorgedragen door NLCoach
• John Volkers, sportjournalist, voorgedragen door de NSP
• Ewoud van Winsen, sportjournalist, voorgedragen door de NSP
• Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF

Uitzending
De NOS zendt het NOS | NOC*NSF Sportgala op dinsdagavond 18 december live uit op Nederland 1. Het TV-programma is te volgen van 20.30 tot 22.00 uur.

Kijk hier wie er eerder in de prijzen vielen.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.