Arnhem,
01
juli
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Teamsporters maken EYOF-ploeg compleet

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

139 sporters naar EYOF Utrecht 2013

ARNHEM - Met het invullen van de verschillende selecties voor de teamsporten is het EYOF Team Netherlands volledig. De Nederlandse Basketball Bond, het Nederlands Handbal Verbond en de Nederlandse Volleybal Bond hebben de namen van sporters aangedragen die op het European Youth Olympic Festival in actie gaan komen. Het team, dat uit 139 sporters bestaat, wordt komende woensdag 3 juli officieel door de sportbonden overgedragen aan de chef de mission, Marjan Olyslager.

Op zaterdag 13 juli nemen alle teamleden hun intrek in de accommodatie in het Olympisch Dorp in Utrecht. Zondagavond 14 juli vindt de opening van het European Olympic Youth Festival Utrecht 2013 plaats in stadion De Galgenwaard. Van maandag 15 juli tot en met vrijdag 19 juli vinden de competities plaats. Vrijdagavond wordt het Festival besloten met een sluitingsceremonie, waarna het EYOF Team Netherlands op zaterdagochtend 20 juli in Sportcentrum Olympos een feestelijk onthaal wacht.

Doelstelling
Het European Youth Olympic Festival is bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en kennismaken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

Voor NOC*NSF is het evenement van groot belang in het kader van talentontwikkeling. Uitgangspunt voor deelname is de potentie om een plaats in de top 8 van het Festival te kunnen halen. NOC*NSF verzorgt de totale uitzending en begeleiding van Nederlandse ploegen naar het evenement.

Historie
In 1991 vond in Brussel de première van het Jeugd Olympisch Festival plaats. De volgende editie, in 1993, vond in het Noord-Brabantse Valkenswaard plaats. In Utrecht wordt nu de twaalfde editie georganiseerd. In twintig jaar tijd is het uitgegroeid tot een topsportevenement, met een sportief gezien hoog niveau. Ons land was bij alle Europese Jeugd Olympische Festivals vertegenwoordigd. Twee jaar geleden, in het Turkse Trabzon, werden er twee gouden medailles gehaald, een zilveren en zes bronzen.

Bekende oud-deelnemers
In de loop der jaren hebben vele topsporters hun eerste internationale ervaring opgedaan tijdens het EYOF. In het turnen hebben bijvoorbeeld Suzanne Harmes en Céline van Gerner EYOF-medailles behaald. Bij het atletiekonderdeel staat Bram Som in het Nederlandse EYOF-medailleklassement, net als Gert Jan Liefers en Giovanni Codrington. In het zwemmen haalde Pieter van den Hoogenband in 1993 al goud op de 100 vrij en veroverden later ook Thijs van Valkengoed en Chantal Groot eremetaal. Dion Dreessens was vier jaar terug ook een EYOF deelnemer.

Doorgebroken teamsporters zijn onder anderen handbalster Lois Abbingh en basketbalster Isabella Slim, die volgend jaar in de VS speelt. Het Nederlands volleybalteam heeft zeer geregeld meegedaan aan het EYOF. In 2005 werd met onder andere Maret Grothues brons gehaald. Ook Rebecca Kadijk en Manon Flier hebben hun sporen in de EYOF-geschiedenis achtergelaten.

Een wielrenmedaille werd door Michel Kreder binnengesleept, in de wegwedstrijd. Bij het tennis is er één medaille naar Nederland gegaan, in 1993 ook in eigen land. Er werd toen zilver gehaald in het mixed double, door Sharon Vitalis en Jody Strik. In het judo worden veel medailles verdeeld en daarvan is ook veel naar de Hollandse EYOF-gangers gegaan: naar onder anderen Edith Bosch, Bryan van Dijk en Dex Elmont.

>> Klik hier voor het teamboek van de EYOF team.

Voor meer informatie:
www.nocnsf.nl/utrecht2013
www.utrecht2013.com
www.atletiekunie.nl