Arnhem,
21
juli
2016
|
12:07
Europe/Amsterdam

TeamNL naar Rio2016


Nog even en dan barst in Rio de Janeiro de 28e editie van de Olympische Zomerspelen los. Van 5 tot en met 21 augustus zijn alle ogen gericht op de ruim 10.500 sporters uit 206 landen die strijden om de 306 Olympische gouden medailles.

TeamNL telt in Brazilië maar liefst 241 sporters. De complete namenlijst vindt u hiernaast als download (TeamNL)

Het jongste lid van TeamNL is de zestienjarige zwemster Marrit Steenbergen, terwijl ruiter Jur Vrieling, als oudste TeamNL-lid, in de week voor de Spelen 47 jaar wordt.

Voor het eerst in de geschiedenis telt TeamNL meer vrouwen dan mannen: 134 om 107. Dit is mede te danken aan de drie vrouwenteams; hockey, handbal en volleybal. Hiertegenover staat alleen deelname van de mannen hockeyploeg.

Ook nieuw is dat Nederlandse sporters op de Olympische Spelen meedoen aan golf, handbal, boksen (vrouwen) en worstelen (vrouwen).

Beachvolleyballer Reinder Nummerdor gaat op voor zijn vijfde Olympische Spelen en heeft daarmee de meeste ervaring. Met zijn vijf deelnames komt Nummerdor in een rijtje met elf anderen, waaronder zijn voormalige beachvolleybalpartner Richard Schuil. Amazone Anky van Grunsven is recordhoudster met zeven Olympische deelnames, schermer Arie de Jong en schutter Eric Swinkels waren beiden zesmaal present.