Arnhem,
18
december
2019
|
22:32
Europe/Amsterdam

Sportprijzen 2019 uitgereikt

Samenvatting

Onder grote belangstelling zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2019 de Sportprijzen 2019 uitgereikt. Hugo Haak, Jetze Plat, Mathieu van der Poel, Richard Krajicek, de handbalsters, Keet Oldenbeuving en Sifan Hassan toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches.

Coach van het Jaar 2019: Hugo Haak
Hugo Haak (28) wordt in januari 2019 aangesteld als bondscoach van de baansprinters. Inmiddels zijn we een EK, een WK en een Europese Spelen verder. Toernooien waarop zijn renners liefst achttien medailles bij elkaar rijden. De teamsprinters zijn dit jaar onoverwinnelijk. De mannenploeg pakt goud op de drie grote evenementen van 2019, terwijl Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen onderling het goud en zilver verdelen op het individuele sprintnummer. Daarnaast is er een wereldtitel voor Matthijs Büchli op de keirin. Met zulke toptalenten onder zijn hoede, weet Hugo Haak altijd de perfecte balans te vinden tussen samenwerken en elkaar beconcurreren. Zo worden zijn renners er uiteindelijk allemaal beter van.

Paralympische sporter van het Jaar 2019: Jetze Plat
De 28-jarige Jetze Plat strijdt al jaren aan de top van zowel het para-cycling als de para-triatlon. Voor het derde jaar wint hij op de wereldkampioenschappen para-cycling zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Maar bij twee keer WK-goud blijft het niet. Voor het vierde jaar achtereen lukt het hem ook om het goud te pakken op de WK para-triatlon. Op de triatlon wereldranglijst staat Jetze bovenaan, en ook in zijn para-cycling klasse is hij nummer 1. Tevens zoekt Jetze in 2019 nieuwe uitdagingen. Zo rijdt hij in maart een werelduurrecord op de wielerbaan van Alkmaar. In dat uur legt hij maar liefst 44,7 kilometer af.

Sportman van het Jaar 2019: Mathieu van der Poel
Geef je Mathieu van der Poel (24) een fiets, dan weet je dat hij er dingen op kan die anderen niet kunnen. Dat heeft Van der Poel dit jaar tentoongesteld. Hij wordt Europees kampioen mountainbike en veldrijden én wint de wereldtitel in het veldrijden. Het WK mountainbike laat Mathieu aan zich voorbij gaan omdat hij zich wil concentreren op de weg. Met overwinningen in Dwars door Vlaanderen én de Amstel Gold Race laat hij zien ook daar aanleg voor te hebben. Een alleskunner.

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs: Richard Krajicek
Richard Krajicek (1971) is de meest succesvolle tennisser die Nederland ooit heeft gehad. Zijn sportieve hoogtepunt bereikt hij in 1996. Dan wint hij de enkelspeltitel op Wimbledon, het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. In de finale verslaat Krajicek de Amerikaan Malivai Washington. Eerder dat toernooi was hij al te sterk voor twee voormalige winnaars: Michael Stich en Pete Sampras. Krajicek is één van de weinige spelers die zevenvoudig Wimbledon-winnaar Pete Sampras ooit op het heilige Londense gras hebben verslagen. Tot nu toe is de Wimbledontitel van Krajicek de enige grandslamzege ooit van een mannelijke Nederlandse tennisser in het enkelspel.

Na vijftien jaar toptennis neemt Richard Krajicek in 2003 afscheid als gevolg van een slepende elleboogblessure. Hij heeft dan zeventien titels in het enkelspel op zak en drie titels in het dubbelspel. Zijn hoogste klassering op de wereldranglijst bereikt hij in 1999, dan is hij de nummer vier.

Na zijn afscheid als actief toptennisser wordt Krajicek directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament in zijn geboorteplaats Rotterdam.

Nog tijdens zijn carrière richt hij de Richard Krajicek Foundation op. Hiermee stimuleert hij sportieve activiteiten voor jongeren in aandachtswijken, waar de jeugd weinig mogelijkheden heeft om te sporten. Met dezelfde Foundation is Richard Krajicek ook een van de founding fathers van de Koningsspelen, een sportief Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland.

Sportploeg van het Jaar 2019: Nederlandse handbaldames
De Nederlandse handbalvrouwen behoren al jaren tot de wereldtop. Sinds 2015 wordt op elk groot internationaal toernooi minimaal de halve finale behaald. Geen enkel ander land slaagt daarin. In december 2018 verovert de ploeg brons op het Europees kampioenschap in Frankrijk. Daarna lijkt het tij te keren: bondscoach Helle Thomsen stapt op en wordt vervangen door de Fransman Emmanuel Mayonnade. Ook sterspeler Nycke Groot, door velen gezien als beste speelster ter wereld, stopt bij TeamNL. Maar op het WK in Japan blijkt de grote kracht van onze handbalsters: ze staan er als het echt moet. Na een tegenslag komt de ploeg sterker terug. Handbalgrootmachten Noorwegen en Rusland moeten er aan geloven. En in een bloedstollende finale wordt ook Spanje verslagen. Voor het eerst in de historie zijn de Nederlandse handbalsters wereldkampioen.

Young Talent Award 2019: Keet Oldenbeuving
De vijftienjarige skateboardster Keet Oldenbeuving heeft de Young Talent Award 2019 gekregen. De prijs geeft aan dat ze bijzondere prestaties heeft geleverd, waarvan gehoopt wordt dat ze die de komende jaren een prachtig vervolg kan geven.

De Utrechtse Oldenbeuving krijgt het skateboarden met de paplepel ingegoten. Die ervaring brengt haar, met haar enthousiasme en haar inzet, zover dat ze nu als top talent meedoet aan grote internationale wedstrijden. Als vijftienjarige haalt Keet al podiumplaatsen bij de senioren. Op mondiale World Cups presteert ze goed, maar haar sportieve hoogtepunt van dit jaar is op Europees niveau. In Rusland wordt ze Europees kampioen. Ze pakt het goud op het olympische onderdeel street. Ze is goed op weg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. Daar, in Tokio, staat skateboarden voor het eerst op het programma.

Sportvrouw van het Jaar 2019: Sifan Hassan
Sifan Hassan (26) is tijdens het WK atletiek dé ster van de Nederlandse afvaardiging. Op de tweede dag van het toernooi in Doha schrijft ze, mede dankzij een sublieme versnelling aan het eind van haar race, de 10.000 meter op haar naam. Maar daarmee is de koek nog niet op. Een week later staat Sifan opnieuw op de hoogste trede van het podium. Ook op de 1500 meter is zij de beste. Haar 3.51,95 is een Europees record. Hiermee is Sifan de eerste atleet die de 1500 en 10000 meter weet te winnen op een WK. Bovendien is ze de eerste Nederlandse deelnemer die tweemaal goud wint op een WK.

De verkiezingsprocedure
Het verkiezingsjaar loopt dit keer van 1 december 2018 tot en met 16 december 2019. Met de sportbonden stelt NOC*NSF de groslijst op met grootse resultaten. Die lange lijst korten NOC*NSF en NOS in tot een shortlist per categorie. Ook de vakjury wordt hierbij betrokken. De vakjury nomineert op basis van de shortlist en hun expertise. Het daadwerkelijk stemmen gebeurt door de vakjury en sporters en coaches, vlak voor de live tv-uitzending. De stemmen van de sporters of coaches tellen samen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. De vijf laatste winnaars bepalen samen wie de volgende Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs toebedeeld krijgt.

Wie de Young Talent Award verdient, is altijd lastig om te beoordelen. Vooral omdat de meeste sporters en hun prestaties nog vrij onbekend zijn. Dit geldt in zekere mate voor de vakjuryleden en meer nog voor de stemgerechtigde sporters. Daarom bepaalt de vakjury niet de nominaties, maar direct de winnaar van de Young Talent Award.

De vakjury 2019 bestaat uit:
· Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter)
· Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers)
· Foppe de Haan (vanuit de coaches)
· Marc Lammers (vanuit de coaches)
· Ralf van der Rijst (vanuit NOC*NSF)
· Marije Smits (vanuit de Paralympiërs)
· Marianne Timmer (vanuit de winnaars FBK/Jaap Eden)
· Maarten van der Weijden (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden)
· Ewoud van Winsen (vanuit de NOS)

Meer info over het Sportgala en het verkiezingsproces is terug te vinden op www.nocnsf.nl/sportgala.