Arnhem,
30
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Prestigieuze prijs voor Monique Kalkman

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN - Voormalig Paralympisch kampioene Monique Kalkman is vandaag door de International Tennis Federation (ITF) onderscheiden met de prestigieuze Brad Parks Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het internationale rolstoeltennis. Brad Parks, de naamgever van de prijs, wordt wel gezien als de oprichter van het rolstoeltennis als georganiseerde sport. De overhandiging van de award vond plaats tijdens de loting van het Paralympische tennistoernooi in Eton Manor in London.

Kalkman krijgt de prijs vanwege haar verdiensten voor de sport in de afgelopen 22 jaar. Als topspeelster won zij vier Paralympische titels, waaronder een keer met tafeltennis. Als rolstoeltennisster was ze zes jaar nummer één van de wereld en vier keer wereldkampioene. Ook is Kalkman al jaren actief betrokken bij de internationale ontwikkeling en professionalisering van de sport, onder andere als ambassadeur voor de ITF. Mede dankzij haar inzet is rolstoeltennis nog steeds een van de snelstgroeiende sporten voor mensen met een handicap.

Als ambassadeur van de ITF is Monique nog steeds zeer actief bij de promotie en ontwikkeling van de sport, vooral door het geven van clinics, demonstraties en lezingen. Als manager innovatie en participatie bij Welzorg is ze verantwoordelijk voor het innovatietraject van de allernieuwste tennisrolstoel. Welzorg adviseert en distribueert hulpmiddelen voor mensen met een functiebeperking.

Monique Kalkman is blij met de award. "Ik vind het vooral ook bijzonder dat ik deze award in ontvangst mag nemen tijdens de start van de Paralympics in London. Hier strijden de wereldtoppers van nu. Met de Award wordt gekoesterd waar de sport vandaan komt en dat vind ik mooi. Er is respect voor degenen die daaraan bijgedragen hebben. Ik denk dat de komende Paralympische Spelen een ongekend succes gaan worden en ik hoop dat het evenement ook op waarde geschat wordt door het publiek. Naast de Olympische kernwaarden van excelleren, respect en vriendschap is hier het doorzettingsvermogen van de atleten een extra dimensie die de Spelen zo bijzonder maken. Geen gezeur over of het nu wel of geen topsport is of een vergelijking trekken met de Olympische atleten. We moeten als Paralympische beweging gewoon laten zien we zijn. Dan komt de rest vanzelf. Zo kunnen we velen inspireren, niet alleen de 18 procent van Nederland die zelf een chronische ziekte of handicap heeft, maar ook degenen die nog zeurend op de bank zitten. Het thuisland van de Spelen geeft hierin het goede voorbeeld: Channel 4, de uitzendgerechtigde van de Spelen, heeft zich ten doel gesteld om de perceptie van de gehandicaptensport voorgoed te veranderen."

Met paragolf naar Spelen 2020
Intussen werkt Monique zelf hard aan haar eigen nieuwe droom: het bereiken van de top in golf. In 2020 hoopt ze weer mee te doen aan de Spelen. Niet als tennisster maar als paragolfer. Golf is op dit moment nog geen Paralympische sport, maar naar verwachting in 2020 wel. Om haar ambitie waar te maken werkt ze nu een vol trainingsprogramma af en speelt ze jaarlijks tien toernooien. Aankomend weekend, van 24 tot 26 augustus, speelt ze de Disabled British open Golf. Voor paragolf maakt Monique gebruik van een innovatieve Golfbuggy met sta-functie. "Door de Golfbuggy heb ik op de golfbaan gewoon een golfhandicap net als ieder ander, daar telt mijn dwarslaesie of torticollis niet."

Bron: Welzorg