Arnhem,
09
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Paralympische Spelen afgesloten

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN - In Londen zijn zondagavond de Paralympische Spelen afgesloten. Voordat de vlam officieel werd gedoofd, werden de 80.000 toeschouwers in het Olympic Stadium en de 4.200 sporters langs het veld getrakteerd op een sluitingsceremonie, die als thema had 'Festival van Vuur'.

Esther Vergeer droeg de Nederlandse vlag het Olympic Stadium binnen. De rolstoeltennisster haalde als enige Nederlandse Paralympiër twee gouden medailles in Londen. De Nederlandse zitvolleybalster Elvira Stinissen werd voorgesteld als één van de nieuwe leden van de IPC Atletencommissie.

De Engelse rockband Coldplay verzorgde met onder anderen rapper Jay-Z, popster Rihanna en het Britse para-orkest de muzikale omlijsting van de slotshow. Aan het eind van de ceremonie overhandigde de Londense burgemeester Boris Johnson de Paralympische vlag aan zijn collega Eduardo Paes van Rio de Janeiro, waar over vier jaar de volgende Olympische en Paralympische Zomerspelen worden gehouden.

De Nederlandse ploeg werd tiende in het medailleklassement. Oranje won onder leiding van chef de mission André Cats 10 keer goud, 10 keer zilver en 19 keer brons. Dat is 39 in totaal. Bij de voorgaande editie, Peking 2008, waren er 22 medailles voor Nederland. Formeel was de doelstelling vooraf deze keer 22 plus 1. Bekijk hier de reactie van chef de mission André Cats op de prestatie van de Nederlanders.

China eindigde in het landenklassement als eerste; met 95 keer goud, 71 maal zilver, 65 keer brons en een totaal van 231. Tweede werd Rusland (36-38-28-102), derde Groot-Brittannië (34-43-43-120).

Foto: Esther Vergeer draagt de Nederlandse vlag het stadion binnen (fotograaf: Mathilde Dusol)