Arnhem,
11
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Paralympische medaillewinnaars gehuldigd

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

DEN HAAG - Een dag na terugkomst van Paralympic Team Netherlands vond in de Grote Kerk in Den Haag de officiële huldiging plaats van de medaillewinnaars. Vol bewondering werden alle medaillewinnaars en hun begeleiders ontvangen door het kabinet en NOC*NSF. Een zeer bijzonder moment voor alle aanwezigen. Vooral voor degenen die ook nog eens geridderd werden.

De gouden medaillewinnaars Esther Vergeer en Mirjam de Koning werden gehuldigd met een prachtig beeld, dat ze ontvingen uit handen van minister Edith Schippers. Bij hen waren eerder al de versierselen die passen bij een koninklijke onderscheiding opgespeld. Atlete Marlou van Rhijn, rolstoeltennisster Marjolein Buis, tafeltennisster Kelly van Zon, tandemrijdster Kathrin Goeken en haar pilote Kim van Dijk, de Sonarzeilers en zwemmers Marc Evers, Michael Schoenmaker en Lisette Teunissen viel die eer nu te beurt. Zij ontvingen uit handen van de sportminister een Koninklijke Onderscheiding. Ze werden Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Alle medaillewinnaars werden toegesproken door premier Mark Rutte en door de voorzitter van het Nederlands Paralympisch Comité, Wim Ludeke, die tevens bestuurslid is van NOC*NSF. Nadat minister Edith Schippers van VWS, de onderscheidingen had uitgereikt, was het woord aan chef de mission André Cats en aan NOC*NSF directeur Gerard Dielessen. Daarop werden ook de medaillebonussen uitgereikt. Elke medaille werd beloond met een bedrag dat mogelijk werd gemaakt door de Partners in Sport, de sponsors van NOC*NSF. De middag werd afgesloten met een act van de veelbelovende jonge DJ Erik Arbores.

Koninklijk Huis
Het Koninklijk Huis zal de medaillewinnaars van Olympic en Paralympic Team Netherlands niet direct na de Spelen ontvangen, maar op dinsdag 18 december. Dat wordt een bijzondere bijeenkomst ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het NOC, waarbij de Olympische en Paralympische medaillewinnaars tegelijk ontvangen worden. Aansluitend vindt 's avonds ook het NOS | NOC*NSF Sportgala plaats.

Foto: minister Schippers speldt de wielrensters Kathrin Goeken en Kim van Dijk de onderscheiding op (fotograaf: Mathilde Dusol).