Arnhem,
22
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Oranje dubbelslag op ploegenachtervolging

SOCHI (ANP) - De Nederlandse schaatsers heben zaterdag het Olympisch toernooi afgesloten met twee gouden medailles op de ploegenachtervolging. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen noteerden in de finale tegen Zuid-Korea een olympisch record: 3.37,71. Daarna toonden Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors in de vrouwenfinale tegen Polen hun suprematie.

De ploegachtervolging staat sinds 2006 op het programma. De Oranje-schaatssters kwamen in Turijn en Vancouver niet verder dan de zesde plaats.

Bondscoach Arie Koops liet vrijdag in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten Lotte van Beek nog starten. Zaterdag koos hij in de halve eindstrijd tegen Japan en de finale tegen Polen voor Leenstra.

"Dit zegt dat wij duidelijk de sterksten waren'', zei kopvrouw Wüst, sinds zaterdag de succesvolste Nederlandse olympiër ooit, tegen de NOS. Van Polen had Oranje in de finale weinig te duchten, zoals ook het geval was tegen de Verenigde Staten en Japan. "We begonnen redelijk hard en konden het solide doortrekken'', zei Ter Mors over de finalerace. Leenstra was het volmondig met haar eens. "Het ging elke race heel goed en heel makkelijk, dat is alleen maar extra mooi'', zei de schaatsster, die in de laatste twee races de plaats innam van Lotte van Beek. "In het begin dacht ik dat ik helemaal niet mocht starten, ik ben blij dat de meiden en bondscoach vertrouwen in me hadden.''

Van Beek, die meedeed in de kwartfinale, deelde ook mee in de feestvreugde. "Het is wel een beetje raar omdat ik niet gereden heb, maar zij hebben het fantastisch gedaan.''
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.