Arnhem,
07
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Olympische en Paralympische Spelen 2020 in Tokyo

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

BUENOS AIRES (ANP) - De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in Tokyo. De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verkozen de Japanse hoofdstad zaterdag tijdens het congres in Buenos Aires boven Istanbul en Madrid. De Spaanse hoofdstad was al na de eerste stemronde afgevallen.
De eerste stemverhouding was Tokyo 42, Madrid en Istanbul beide 26. In de tussenronde kreeg Madrid er 45 en Istanbul 49. In de eindronde kreeg Tokyo 60 stemmen en Istanbul er 36.

De Olympische Zomerspelen van 2016 vinden in Rio de Janeiro plaats, vier jaar later is Tokyo dus aan de beurt. In 1964 werden de Spelen ook al in de Japanse stad gehouden. Tokyo had het sportevenement ook in 1940 mogen huisvesten, maar de Spelen gingen toen niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog.

Toen IOC-voorzitter Jacques Rogge zaterdagavond kort na 22 uur Nederlandse tijd de enveloppe had opengemaakt met daarin de naam van Tokyo, braken de Japanners in de zaal in Buenos Aires in huilen uit. De Japanse stad gold vooraf bij de bookmakers al als lichte favoriet.

Bekijk hoe Jacques Rogge de keuze voor Tokyo bekendmaakt (bron: NOS):Tokyo heeft de IOC-leden overtuigd met veiligheid en financiële en politieke stabiliteit als grootste pluspunten. Premier Shinzo Abe was speciaal naar Buenos Aires gekomen om het IOC er van te overtuigen dat zijn land de in 2011 ontstane nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima onder controle heeft. De afgelopen dagen kwam naar buiten dat er nog steeds radioactief water wegvloeit uit de Japanse centrale. Abe kondigde drastische maatregelen aan om dat te stoppen. "Eindelijk komen de Spelen naar Japan'', jubelde de premier nadat Tokyo uit de enveloppe van Rogge was gekomen. "Dit is een enorme opsteker voor ons land.''

Jacques Rogge, wiens 12-jarige ambtstermijn afloopt op 10 september, feliciteerde de stad Tokyo met de verkiezing als gastheer van de Spelen 2020. "Tokyo presenteerde een zeer sterk technisch bid. Alledrie de steden zijn in staat om in 2020 uitstekende Spelen te organiseren, maar uiteindelijk sloeg het Tokyo-bid met de uitnodiging ‘Discover Tomorrow’ bij de IOC-leden het meeste aan, door met het leveren van goed georganiseerde en veilige Spelen de Olympische waarden te versterken, en de voordelen van sport voor een nieuwe generatie aan te tonen."

Voor 2020 belooft Tokyo compacte Spelen, met 85 procent van alle evenementen in een straal van 8 kilometer rondom het olympisch dorp. De Japanse hoofdstad heeft al 15 wedstrijdlocaties voorhanden, 11 worden nieuw gebouwd waaronder het futuristische Olympisch Stadion waar 80.000 toeschouwers in kunnen. Die moet verrijzen op de plek waar in 1964 ook het Olympisch Stadion stond.

“Tokyo presenteerde vandaag solide en tegelijk inspirerende plannen om met de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 de sport grote maatschappelijke betekenis te geven", zei NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen. "Japan zal er alles aan doen om er bijzondere Spelen van te maken, met ongetwijfeld hoge scores voor de Japanse teams."

Enigszins verrast nam Maurits Hendriks, chef de mission van Olympic TeamNL, kennis van de keuze voor Tokio als locatie voor de Olympische Spelen van 2020. ,,Bij de laatste drie toewijzingen hebben we gezien dat het IOC gedurfde keuzes durft te maken waarbij geopolitieke verhoudingen een grote rol spelen. Mede daarom had ik Istanbul een goede kans gegeven'', vertelde de technisch directeur van NOC*NSF zondag aan het ANP.

Tokio was volgens Hendriks wellicht de ,,veiligste'' keuze. ,,Het waren drie verschillende, kansrijke bids'', oordeelde Nederlands hoogste sportbaas. ,,In economisch zware tijden werd het bid van Madrid interessant, omdat het de laagste noodzakelijke investering vergde.'' Persoonlijk had Hendriks een lichte voorkeur voor de Spaanse hoofdstad, in het land waar hij jaren als hockeycoach werkte. ,,Ik ken enorm veel mensen die jaren aan dat bid hebben gewerkt. De Spaanse sport kan bovendien momenteel wel wat steun gebruiken.''

Maar de keuze viel op Tokio. ,,De hoofdstad van een stabiel land, dat zal een grote factor zijn geweest. Het was het minst risicovolle bid. Het is een land met olympische historie. Het is volgens mij de derde economie van de wereld en een veilige en stabiele samenleving. Ik weet zeker dat het buitengewoon goed georganiseerde Spelen zullen zijn.''

,,Daarbij is Japan natuurlijk een geweldig topsportland met een heel bijzondere cultuur'', weet Hendriks die er de afgelopen jaren een paar keer is geweest. Zo bezocht hij er de WK judo en de WK turnen. ,,En drie jaar geleden ben ik op bezoek geweest bij het Japans olympisch comité waarmee we een samenwerkingsverband hebben gesloten dat nu anderhalf jaar van kracht is. Het draait om kennisuitwisseling. De relatie is heel goed, zij komen ook met enige regelmaat langs op Papendal.''

Hendriks, naast technisch directeur voor onbepaalde tijd de komende jaren in ieder geval chef de mission in Sotsji (2014) en Rio (2016), ziet maar één nadeel: ,,Na Rio worden het voor ons weer kostbare Spelen. Dat is wel een zorg. Het zijn niet de eenvoudigste operaties. We moeten ons ter plekke goed kunnen voorbereiden. Dat wordt een zware belasting met ook nog de winterspelen van 2018 in Pyeongchang.'' Maar boeiend vindt hij het ook. ,,Daarbij gaan de Japanners de komende jaren een geduchte tegenstander worden. Daar gaan we in Rio al last van hebben.''

Madrid grijpt voor de derde keer op rij naast de organisatie van de Zomerspelen. Voor 2012 kreeg Londen de voorkeur, in 2016 vindt het sportevenement in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro plaats. Istanbul deed al voor de vijfde keer een poging de Spelen binnen te halen, maar opnieuw zonder succes.