Arnhem,
08
oktober
2021
|
14:21
Europe/Amsterdam

NOS | NOC*NSF Sportgala op 22 december

Het NOS | NOC*NSF Sportgala 20/21 vindt dit jaar plaats op woensdag 22 december. In AFAS Live te Amsterdam worden dan de Nederlandse sportprestaties van de afgelopen twee jaar gevierd. De editie van 2020 ging niet door omdat er dat jaar door Covid-19 minder grote sportevenementen werden georganiseerd.

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: “We zijn verheugd dat we dit feest van de sport weer kunnen organiseren. Uiteraard houden we daarbij rekening met de op dat moment geldende maatregelen en mogelijkheden. Daarbij hebben we deze editie extra veel te vieren. Uiteraard ligt de nadruk op de prachtige sportprestaties van dit jaar, maar we blikken ook terug op die van 2020.”

Gerard Timmer, algemeen directeur NOS: “Bij NOS Sport volgen we de prestaties en de verhalen van de Nederlandse sporters het hele jaar op de voet. Van kwalificatietoernooien tot en met EK’s en WK’s. Olympische én Paralympische Spelen. Eén keer per jaar vieren we de sport en eren we de beste sportprestaties, en dat is tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala. Vanwege de corona-pandemie hebben we dat in 2020 niet kunnen doen. Daarom kijken we er extra naar uit de meest bijzondere prestaties van de afgelopen twee jaar op 22 december te herbeleven.”

Tijdens het gala en de bijbehorende televisie-uitzending van de NOS, worden diverse prijzen uitgereikt. De vakjury en de A-, HP- en selectiesporters (categorieën Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporters) en coaches (categorie Coach) bepalen samen wie de prijzen in ontvangst nemen. De winnaar van de Young Talent Award wordt alleen door de vakjury gekozen.

Het NOS | NOC*NSF Sportgala 20/21 is live te zien bij de NOS op NPO 1 en op NOS.nl, maar ook te volgen op de radio via NOS Langs de Lijn en de social media-accounts van NOS Sport en TeamNL.

Ellen van Langen in vakjury
Ellen van Langen treedt vanaf deze editie toe tot de vakjury van de verkiezingen. Zij volgt Marianne Timmer op die de maximale zittingstermijn van vier jaar had bereikt. Van Langen: “Het is voor mij een voorrecht om samen met de andere vakjuryleden bij te dragen aan het Sportgala. Ik volg de verkiezingen altijd met veel interesse en realiseer me ieder jaar weer wat een uitdagende klus het voor de vakjury is om de vele mooie en bijzondere prestaties uit verschillende sporten te wegen.”

De eerste termijn van juryvoorzitter Bas van de Goor loopt af na het komende gala. Hij is met NOC*NSF overeengekomen om zijn voorzitterschap met vier jaar te verlengen. Bas van de Goor: “Ik ben blij dat ik tot en met 2025 door mag gaan als voorzitter van de vakjury. Daarnaast verheug ik mij enorm op het toetreden van Ellen van Langen. Deze bijzondere sportvrouw is een aanwinst voor de jury en we kijken er met de andere leden naar uit om samen de sportprestaties van de afgelopen twee jaar te beschouwen.”

De samenstelling van de vakjury voor het Sportgala 20/21 is als volgt: Bas van de Goor (voorzitter), Fred Buddenberg, Foppe de Haan, Marc Lammers, Ellen van Langen, Ralf van der Rijst, Marije Smits, Maarten van der Weijden en Ewoud van Winsen.