Arnhem,
12
juni
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nog één jaar tot eerste Europese Spelen Baku 2015

BAKU - Over precies één jaar wordt in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku de openingsceremonie van de eerste Europese Spelen gehouden. Ook Nederland zal met een team deelnemen aan dit negentien sporten tellende evenement. Jeroen Bijl, manager Topsport bij NOC*NSF en chef de mission van de Nederlandse delegatie, is deze week in Baku voor het Chef de mission seminar.

“Mijn indruk van Baku is prima”, aldus Bijl. “De informatie vanuit de organisatie wordt steeds gedetailleerder. Daarnaast zijn ze een eind op weg als het gaat om logistieke zaken als accommodaties, transport, accreditaties, et cetera. Baku heeft veel mensen uit de organisatie van London 2012 aangetrokken en dat betaalt zich uit. Ze pakken het snel op en hebben het goed voor elkaar. Ook komen er steeds meer Azerbeidzjanen in de organisatie. Voor de werving is een speciaal programma opgezet. Dat is een deel van de legacy voor dit land, zodat ze in de toekomst meer grote evenementen kunnen organiseren.”

Bijl maakte onder meer een rondgang langs de venues van Baku. “Het zwembad is volop in aanbouw. De National Gymnastics Arena is in april opgeleverd. Daar is nu een test-event (de Europese kampioenschappen ritmische gymnastiek) bezig. Het Olympisch stadion wordt in januari opgeleverd. We zijn ook in het Atletendorp geweest. Het ziet er goed uit.”

Aan de andere kant zijn er nog wel wat zaken onduidelijk. "Maar dat komt natuurlijk ook mede doordat het de eerste keer is dat deze Spelen worden gehouden. Er was bijvoorbeeld wat discussie over het volleybal. De organisatie stelt dat de top 10 van de Europese ranglijst hier straks aanwezig is. Maar tijdens het volleybaltoernooi zijn er ook World League-wedstrijden. Daar hebben ze dan geen antwoord op. Het niveau van de competitie in de verschillende takken van sport blijft een puntje van zorg. Dat heeft ook met de Europese bonden te maken.” Eerder werd al bekend dat atletiek een landenwedstrijd voor de landen in de laagste Europese Divisie wordt. Nederland zal daar niet aan mee doen. Ook bij het beach soccer zal Nederland niet vertegenwoordigd zijn. Het zwemtoernooi is een jeugd EK. Basketbal wordt gespeeld met teams van drie tegen drie.

Bijl voert in Nederland gesprekken met alle betrokken sportbonden. “Die gesprekken verlopen positief. Met de meeste bonden hebben we overeenstemming over de criteria. Het past niet bij alle sporten in de wedstrijdkalender, maar ze nemen het evenement wel serieus. Voor sommige kleinere sporten is het financieel lastig om Europese kampioenschappen te organiseren. Dan is dit een mooie kans om toch een continentale wedstrijd van een hoog niveau te hebben. Daarnaast heeft een aantal sporten een directe relatie met de Olympische Spelen. De winnaars van de triatlon en de vijftien disciplinewinnaars van het sportschieten halen een quotumplaats voor Rio. De winnaars van het tafeltennis plaatsen zich direct en wel op naam. Bij atletiek en zwemmen kunnen de limiettijden van de Internationale Federaties voor Rio worden gehaald. Bij het handboogschieten, beachvolleybal, wielrennen en taekwondo zijn ranking-punten te verdienen.”

NOC*NSF neemt de eerste Europese Spelen dan ook serieus. “We beschouwen dit als een prestatie-evenement, dus we hanteren soortgelijke eisen als bij de Olympische Spelen. De minimale eis voor kwalificatie is een redelijke kans op een plaats bij de top acht. Gezien de beperkte financiële middelen, zullen er in de aanloop geen trainingskampen worden belegd en zal er ook geen High Performance Centre in het atletendorp zijn. Maar binnen de mogelijkheden doet NOC*NSF het maximale om met een zo sterk mogelijk team naar Baku te gaan.”

Bekijk hier het filmpje 'Baku 2015 First European Games':>> Lees meer over Baku 2015 op www.nocnsf.nl/baku2015
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.