Arnhem,
10
oktober
2017
|
12:53
Europe/Amsterdam

NOC*NSF zet zich in voor mensen met een handicap in de Japanse samenleving

Japan Sport Council, NOC*NSF en drie deelgemeenten van Tokyo tekenen samenwerkingsovereenkomst

Japan Sport Council, NOC*NSF en drie deelgemeenten van Tokyo hebben vandaag een bijzondere samenwerkingsovereenkomst getekend. De vijf organisaties gaan in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen Tokyo 2020 op sociaal-maatschappelijk gebied nauw samenwerken.

NOC*NSF wil bewust bijdragen aan de legacy van Olympische en Paralympische Spelen in het land waarin de Spelen over drie jaar worden georganiseerd. Na het succes van het sociaal maatschappelijk sportproject (GEO) van NOC*NSF in Rio de Janeiro heeft NOC*NSF vandaag in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo een samenwerkingsovereenkomst getekend met Japan Sport Council en drie deelgemeenten van Tokyo (Adashi-ku, Edogawa-ku, Nishitokyo). Met deze samenwerking gaat NOC*NSF Japanse organisaties ondersteunen bij de integratie van gehandicapten in de Japanse samenleving.

Uit de verschillende gesprekken die NOC*NSF heeft gevoerd met Japanse organisaties is gebleken dat gehandicapten in de Japanse samenleving achtergesteld zijn. De toegankelijkheid van gebouwen, het openbaar vervoer of sportaccommodaties loopt ver achter op die van Nederland. Daarnaast treden gehandicapten en hun families ook niet snel naar buiten als gevolg van de Japanse schaamtecultuur. Sport is daarom bij uitstek een middel om gehandicapten meer zelfvertrouwen te geven, hun integratie in de samenleving te vergemakkelijken en het contact tussen gehandicapten en niet gehandicapten te versterken.

De integratie van gehandicapten in de Japanse samenleving is een speerpunt voor het organisatiecomité van Tokyo 2020 en de Japanse overheid. NOC*NSF en haar project levert dan ook een directe bijdrage aan de legacy van de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo. NOC*NSF is het eerste en tot nu toe enige NOC dat een dergelijk initiatief in Japan is gestart.

NOC*NSF directeur Dielessen is opgetogen over de aanstaande samenwerking met de Japanse collega’s. “NOC*NSF wil heel graag haar kennis en expertise benutten. Minimaal twee keer per jaar zullen Nederlandse experts hun kennis en ervaring op het gebied van gehandicaptensport delen met sportclubs, scholen en overheidsinstellingen in Tokyo zodat zij in de toekomst zelfstandig sportaanbod voor gehandicapten kunnen realiseren en organiseren. Daarnaast willen we twee keer per jaar Nederlandse topsporters naar Tokyo laten reizen om gehandicapten en hun families met hun persoonlijke verhalen, hun (Olympische) dromen, hun passie en sportieve successen te inspireren en motiveren.”

NOC*NSF hoofd Internationale Zaken Herbert Wolff beklemtoont de internationale betekenis van het project. “NOC*NSF ziet het als haar taak om de sport niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd te versterken en mensen, ongeachte hun fysieke en mentale gesteldheid, te laten sporten. Dit project sluit dan ook perfect aan bij de ambitie van NOC*NSF en onze internationale verantwoordelijkheid als lid van de Olympische beweging”. 

Ook Kazumi Ohigashi is blij met de afspraken. Bij de ondertekening sprak hij het vertrouwen uit dat deze samenwerking veel kennis en ervaring zou brengen bij het ontwikkelen van de gehandicaptensport in Japan.

Rita van Driel, programmamanager NOC*NSF, bestuurslid Internationaal Paralympisch Comité: "Het is voor mij een grote eer om mijn jarenlange kennis en ervaring wat betreft het ontwikkelen van sport en bewegen voor mensen met een beperking in te mogen zetten in Tokyo. Ik kijk er naar uit om met elkaar meer mensen met en zonder beperking in Tokyo te kunnen inspireren om in beweging te komen en daarmee bij te dragen aan de legacy van Tokyo 2020".

Esther Vergeer, chef de mission Paralympic TeamNL: "Door te sporten heb ik mijn eigen kwaliteiten ontdekt. Dat gun ik iedereen, met of zonder beperking. Ik heb ervaren hoe fijn het is als er zo dicht mogelijk bij huis een passend sportaanbod voor je te vinden is. Daarom werk ik in het kader van onze deelname aan Olympisch en Paralympisch Tokyo 2020 graag mee aan het ondersteunen van Japan bij hun plannen om sport ook bereikbaar te maken voor alle Jappeners met een handicap."

De overeenkomst werd in het bijzijn van Ahmed Aboutaled ondertekend. Aboutaleb is lid van de Nederlandse Sport Raad en sprak bij deze gelegenheid uit hoe belangrijk hij het vindt dat mensen hun talenten weten te herkennen en weten te ontwikkelen, en daar onafhankelijk van ieders achtergrond de gelegenheid voor krijgen en zelf ook weten te vinden.  

Bijschrift foto:
De overeenkomst werd ondertekend door Kazumi Ohigashi, president van Japan Sport Council, de burgemeesters van de drie deelnemende stadsdelen en Gerard Dielessen, algemeen directeur en secretaris-generaal van NOC*NSF.