Arnhem,
27
juni
2016
|
16:26
Europe/Amsterdam

NOC*NSF in IOC-netwerk tegen matchfixing en illegaal wedden door sporters

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
Toegang tot dit netwerk van IOC is een belangrijke stap om ons te wapenen tegen matchfixing en illegale weddenschappen binnen de sport. Het letterlijk grensoverschrijdende karakter van matchfixing vraagt om goede internationale uitwisseling van informatie. NOC*NSF zou graag zien dat er ook op nationaal niveau gegevens optimaal kunnen worden uitgewisseld.
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
Samenvatting

Vanaf vandaag is NOC*NSF als eerste NOC toegetreden tot het integrity betting intelligence system van het IOC. Hiermee krijgen NOC*NSF en de bij haar aangesloten sportbonden toegang tot een uitgebreid netwerk van gegevens, zoals verdachte gokbewegingen en andere signalen die kunnen duiden op matchfixing en illegale weddenschappen van sporters op hun eigen competities. 

NOC*NSF en het Ministerie van VWS investeren de laatste jaren meer in de integriteit van de sport. De bedreigingen die op de sport afkomen, zoals matchfixing, vragen hier ook om. Om matchfixing te voorkomen en aan te pakken zijn er regels in het tuchtrecht opgesteld, zoals het verbod om te gokken op wedstrijden uit de eigen competitie. Ook is er een Vertrouwenspunt Sport ingericht waar men onder andere matchfixing en illegale weddenschappen van sporters kan melden. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven aan talenten en sporters.

Sinds mei van dit jaar is er ook een onderzoekscommissie integriteit actief bij het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR), die o.a. uitgebreid onderzoek kan doen naar signalen van matchfixing. Tot slot werkt NOC*NSF momenteel aan een poule van aanklagers gelieerd aan het ISR die matchfixing en andere integriteitszaken kunnen onderzoeken en zaken voor tuchtcommissies kunnen brengen.

Gerard Dielessen algemeen directeur van NOC*NSF en voorzitter stuurgroep Integriteit in de Sport: “Toegang tot dit netwerk van IOC is een belangrijke stap om ons te wapenen tegen matchfixing en illegale weddenschappen binnen de sport. Het letterlijk grensoverschrijdende karakter van matchfixing vraagt om goede internationale uitwisseling van informatie. NOC*NSF zou graag zien dat er ook op nationaal niveau gegevens optimaal kunnen worden uitgewisseld.

Legalisering van online kansspelen en een stevige unit bij de KSA die zich met Sportbetting bezig gaat houden kunnen hier een belangrijke bijdrage in leveren. Daarnaast is het internationaal van groot belang dat de opsporingsdiensten en openbaar ministeries elkaar eenvoudig en snel kunnen vinden, zodat belangrijke informatie niet blijft liggen. Daar is nog winst te behalen.”

IOC
Het IOC nodigde eerst alle Olympische Internationale Federaties uit zich aan te sluiten bij IBIS en heeft zich inmiddels verzekerd van de steun van alle 35 federaties. Nu stelt het IOC ook andere belangrijke stakeholders in de Olympische Beweging in de gelegenheid zich aan te sluiten bij IBIS. NOC*NSF heeft zich als eerste NOC aangesloten.

IOC’s Chief Ethics and Compliance Officer Pâquerette Girard Zappelli: ‘’In 2013 zijn we ons Intelligence Betting Integrity System gestart om meldingen van matchfixing te verzamelen en sindsdien hebben we het system verder geoptimaliseerd. We hebben de stakeholders binnen en buiten de Olympische beweging geïdentificeerd die kunnen bijdragen aan onze wereldwijde inspanningen om corruptie te bestrijden. Het IOC juicht het toe dat NOC*NSF als eerste NOC deelneemt aan IBIS.”