Arnhem,
28
december
2017
|
12:12
Europe/Amsterdam

Nieuwe financiële voorziening voor talenten

Voor talentvolle sporters tot en met 18 jaar die opgroeien in gezinnen rondom het sociaal minimum of met een laag inkomen

NOC*NSF, het Yvonne van Gennip Talent Fonds en het Jeugdsportfonds krijgen samen budget van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om topsporttalenten uit gezinnen met een inkomen rondom het sociaal minimum of met een laag inkomen, te ondersteunen in de extra topsportkosten.

Als je aan topsport doet, vraagt dat veel investeringen. Hard werken en veel zweten. Urenlang, elke dag weer. Prachtig om te zien dat een kind zijn passie ontdekt en er alles in stopt om hogerop te komen. Maar het kost ook geld: voor materiaal, voor een coach, de huur van een trainingsaccommodatie, reiskosten, kleding en trainingskamp. Niet alle gezinnen kunnen dat financieel opbrengen. Daarom is er nu een nieuwe voorziening, om deze talenten financieel te kunnen ondersteunen.

Met deze financiële voorziening, die de sportbond voor hen kan aanvragen, kunnen jonge talenten die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen, toch hun doel verwezenlijken. Met de nodige financiële ondersteuning kunnen zij zich optimaal blijven ontwikkelen en het beste uit zichzelf halen. Zo wordt voorkomen dat talentvolle jonge sporters door geldgebrek thuis moeten stoppen met hun topsporttraject.

De voorziening is bedoeld voor talentvolle sporters tot en met 18 jaar uit een gezin met een inkomen rondom het sociaal minimum of met een laag inkomen. Zij zijn al als talent herkend en hebben daarvoor een status gekregen als Internationaal Talent (IT), Nationaal Talent (NT) of Belofte.

Voor een sporter met een IT-status is een bedrag van maximaal € 4000 per jaar beschikbaar. Voor een sporter met een NT-, of Belofte-status is een bedrag van maximaal € 2000 per jaar beschikbaar.

Yvonne van Gennip vertelt: “Als jong schaatstalent was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de financiering van mijn topsportcarrière. Daardoor kon ik me zorgeloos richten op mijn trainingen en steeds beter worden. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht de financiële situatie.”

“Sport inspireert de jeugd en geeft perspectief,” zo gaat Erben Wennemars, ambassadeur van het Jeugdsportfonds, verder. “Als kinderen een talent hebben zouden ze dat moeten kunnen ontwikkelen. Juist de kinderen die weten dat niets vanzelf gaat zijn bereid om te knokken en het beste uit zichzelf te halen. Een inspirerend voorbeeld van zo’n toptalent is Sifan Hassan. Sifan is ambassadeur van het Jeugdsportfonds omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen door te sporten even zorgeloos kind kunnen zijn. Sifan won in 2014 goud op de 1500 meter op het EK Atletiek. Ze is nu een inspiratie voor andere talentvolle jonge sporters om door te zetten in hun sport.”

NOC*NSF technisch directeur Maurits Hendriks vult aan: “Kinderen kunnen via een sportclub door het Jeugdsportfonds gesteund worden. Maar als ze door hun grote talent de club ontgroeien en in een talentenprogramma van de sportbond terecht komen, verviel tot nu toe die kans op ondersteuning. Gelukkig is er nu deze nieuwe voorziening, waarmee het mogelijk blijft dat talentvolle kinderen, ondanks een penibele financiële situatie thuis, hun talent toch verder ontwikkelen en daarmee het maximale uit zichzelf halen. Daar doen we het voor!”.

Het Ministerie van SZW, Jeugdsportfonds, Yvonne van Gennip Talent Fonds en NOC*NSF kijken uit naar een vruchtbare samenwerking. Want, zo stelt Van Gennip: “Laten we trots zijn op onze jonge, ambitieuze topsporters en er met elkaar voor zorgen dat geen enkel talent verloren gaat!”

Foto: Huub Snoep.