Arnhem,
02
augustus
2018
|
07:21
Europe/Amsterdam

Medicijngebruik in de topsport

Naar aanleiding van berichtgeving over medicijngebruik door topsporters

Medicijngebruik in de topsport
NOC*NSF en daarmee ook onze medische staf, propageert en gaat ervan uit dat artsen bij het voorschrijven van medicatie handelen volgens de richtlijnen van de beroepsgroep (KNMG en VSG).
Uitgangspunt is daarom dat de arts het gebruik van medicijnen uitsluitend voorschrijft voor de juiste medische indicatie en altijd zicht heeft op, en voorlichting geeft over de bijwerkingen van die medicijnen.
Het is aan de arts om samen met de sporter te bepalen welke medicijnen hij of zij bij welke medische indicatie het beste voor kan schrijven. 
In het algemeen waarschuwen wij sporters krachtig voor het zonder arts, en daarmee ondeskundig gebruik van welke medicijnen dan ook.

Gebruik van medicijnen met schildklierhormoon
NOC*NSF ondersteunt het verzoek dat vanuit Nederland door de Dopingautoriteit mede namens VWS en NOC*NSF enige malen aan WADA is gedaan, om schildklierhormonen op de dopinglijst te plaatsen. Die steun is gebaseerd op de mogelijk schadelijke bijwerkingen van deze middelen. NOC*NSF baseert zich hierbij op de expertise van de Dopingautoriteit.
Plaatsing op de door WADA jaarlijks vastgestelde lijst met verboden stoffen kan bijdragen aan het tegengaan van gebruik zonder dat dit door een arts is voorgeschreven.