Arnhem,
14
juli
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Koning opent EYOF Utrecht 2013

UTRECHT - Koning Willem-Alexander heeft vanavond in Stadion Galgenwaard in Utrecht het twaalfde European Youth Olympic Festival (EYOF) geopend. Ruim 2.300 jonge talenten in de leeftijd tot en met 18 jaar zullen tot en met vrijdag in negen takken van sport strijden om de medailes.

Voorafgaand aan de opening was er de traditionele intocht van de 49 landenploegen. Als organisator kwam Youth Olympic Team Netherlands als laatste het stadion binnen. Judoka Amber Gersjes ging de 190 sporters tellende equipe voor met de Nederlandse vlag. Wielrenster Aafke Soet, jurylid Linda Verschuren en volleybalcoach Saskia van Hintum legden de Olympische eed af.

Ook Jacques Rogge sprak de aanwezigen toe. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité was in 1991 de initiator van het eerste EYOF in Brussel. "Een kampioen is hij of zij die uitkomt in de geest van de Olympische waarden, zonder gebruik van doping en met respect voor de tegenstanders", aldus de preses.

Aan het eind van de ceremonie droegen rolstoeltennisster Esther Vergeer en ex-wielrenster Leontien van Moorsel de Olympische fakkel het stadion binnen. De twee sporticonen overhandigden de toorts aan Max Geesink, de kleinzoon van de Utrechtse Olympische legende Anton Geesink, die de Olympische vlam ontstak.

Bekijk een video over het Nederlands team op weg naar en tijdens de openingsceremonie:
Meer informatie: www.nocnsf.nl/utrecht2013
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.