Arnhem,
17
september
2014
|
19:28
Europe/Amsterdam

Ik wist niet dat ik het in me had

NOC*NSF zoekt 1.000 talenten

Samenvatting

Onder het motto 'Ik wist niet dat ik het in me had' organiseert NOC*NSF dit najaar een zoektocht naar sporttalenten in het voortgezet onderwijs. De campagne spoort jongeren aan om zondag 2 november naar de NOC*NSF Talentdag te komen om daar te ontdekken of ze de potentie hebben om de Olympische of Paralympische Spelen te bereiken. Op die manier hoopt NOC*NSF op zijn minst 1.000 talenten voor de topsport te werven.

Jeroen Bijl, manager Topsport bij NOC*NSF roept sportieve leerlingen op zich te laten testen op de landelijke Talentdag: "Ben jij lekker lang en sterk of juist snel en explosief? Heb je een heel lange adem? Ben je gehandicapt er erg sportief? Geef je dan op voor de Olympische Talentdag van 2 november en ontdek of de Spelen ook voor jou zijn weggelegd. De Olympische Spelen zijn dichterbij dan je denkt." 

Achtergrond van de campagne is dat steeds meer sporten een tekort aan toptalent hebben, bijvoorbeeld omdat potentiële talenten zich buiten de voor hen kansrijke sport bevinden. Het gros van de kinderen kiest nou eenmaal eerder voor judo, voetbal of hockey dan bijvoorbeeld voor rugby, baanwielrennen of triatlon. Daarbij beseffen ze niet dat ze op latere leeftijd nog steeds een overstap kunnen maken en dan succesvol kunnen zijn in topsport. Daarom gaat NOC*NSF voor dat soort sporten nu actief op zoek naar ‘latere leeftijd instromers’.

De campagne richt zich op jongeren van 12-18 jaar die over specifieke eigenschappen bezitten, maar de sport die daar het best bij aansluit nog niet beoefenen. Een turnster in wie misschien wel een top-rugbyster schuilt, een basketballer die als beach volleyballer vele malen meer kans maakt of die jongen die niet eens bij een wielerclub zit, maar wel elke ochtend de hele school eruit fietst. De NOC*NSF Talentdag vindt plaats in Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen en op Papendal.

Deze aanpak van NOC*NSF komt niet uit de lucht vallen. Heel wat topsporters zijn laat begonnen of via een heel andere sport ingestroomd. Profwielrenner en kopman van de Belkin tourploeg Bauke Mollema ontwikkelde zijn talent pas als tiener: op weg van school naar huis. Veel leden uit bobsleeteams zijn uit de atletiek afkomstig. Judoka Marit de Gier en turnster Tessa Veldhuis switchten allebei succesvol naar rugby.

Aanmelden kan op ikwistnietdatikhetinmehad.nl