Arnhem,
10
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Hockeysters prolongeren Olympische titel

LONDEN - De Nederlandse hockeysters hebben opnieuw de olympische titel veroverd. In de finale versloeg het team van bondscoach Max Caldas vrijdag in Londen de Argentijnse vrouwen met 2-0. Bij de vorige Spelen, in Peking, zegevierde Oranje met dezelfde cijfers. Toen was China de tegenstander.

Beide doelpunten vielen na rust. Carlien Dirkse van den Heuvel (rebound na een strafcorner) en Maartje Paumen (strafcorner) maakten de doelpunten en bezorgden Oranje bij de hockeyvrouwen zo voor de derde maal (ook in 1984) goud op de Spelen.

In de eerste helft zag het er nog niet naar uit dat Nederland weer een olympische hockeytitel bij zou mogen schrijven. Bij beide landen, die elkaar door en door kennen, regeerde de angst. Het was in 4 jaar tijd al de vierde finale tussen de twee hockeygrootmachten bij de vrouwen. Van de vorige drie ontmoetingen won Argentinië er twee (Champions Trophy en WK, allebei in 2010) en Nederland er één (Champions Trophy 2011).

De verschillen met de andere landen zijn zo groot, dat op voorhand al vrij duidelijk was dat Nederland en Argentinië ook op de Spelen elkaar weer in de eindstrijd tegen zouden komen. Nieuw-Zeeland voorkwam die 'droomfinale' nog bijna door in de halve finale Oranje op 2-2 te houden. In de shoot-outs trok het team van Caldas alsnog aan het langste eind.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.