Arnhem,
27
juli
2020
|
11:48
Europe/Amsterdam

Grensoverschrijdend gedrag in de sport

NOC*NSF staat voor veilige sport. Iedere sporter en begeleider heeft recht op een veilige en aantrekkelijke sportomgeving, ongeacht leeftijd en niveau waarop de sport wordt bedreven.

In de afgelopen dagen zijn meerdere turnsters naar voren getreden om hun verhaal te doen over wat hen in het verleden als jonge sporters binnen verenigings- en bondsselecties is overkomen. Zij vertellen over een onveilige trainingsomgeving en kwetsende en vernederende bejegening. In enkele gevallen geven deze sporters aan ook lichamelijk grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF eerder deze week bij de NOS: “Ik moedig iedere sporter aan die dit soort ervaringen heeft om contact op te nemen met de KNGU of met het Centrum Veilige Sport. Want dit zijn geen zaken die kunnen blijven liggen en al helemaal niet in de sport. Goed dat de KNGU eerder al besloot een commissie onafhankelijk onderzoek te laten doen. Belangrijke vraag is daarbij wat de didactisch verantwoorde en veilige sportomgeving is die wij willen realiseren. Die moeten wij met elkaar kunnen garanderen, zeker voor kinderen.”

Met de KNGU spreekt NOC*NSF uit dat het goed is dat deze sporters hun verhalen nationaal en internationaal vertellen. Wij realiseren ons daarbij hoe pijnlijk, schokkend en confronterend het moet zijn om deze ervaringen te delen. Het Centrum Veilige Sport Nederland staat open voor iedereen die zijn of haar verhaal uit de turn of andere sport wil delen. Dat kan ook anoniem.

De KNGU heeft in haar reactie aangekondigd dat iedere melding zal worden opgevolgd door grondig en zorgvuldig onderzoek. Nog deze week zullen de eerste gesprekken met betrokkenen plaats vinden waar het coaches betreft die momenteel in dienst zijn van de KNGU. NOC*NSF staat volledig achter deze acties van de KNGU en zal de uitkomsten van de onderzoeken nauwgezet volgen.

De sporters kwamen afgelopen dagen naar buiten kort nadat de KNGU aangekondigde met steun van VWS een onafhankelijk onderzoek te starten naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport. De KNGU geeft aan dat dit onderzoek zich zal richten op aard en omvang van misbruik en grensoverschrijdend gedrag bij begeleiding van jonge sporters en de aanpak hiervan. Het onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd door prof. mr. Marjan Olfers en dr. mr. Anton van Wijk van Verinorm B (een onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van integriteit en sociale veiligheid) en wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS. Zie verder: https://dutchgymnastics.nl/nieuws/onafhankelijk-onderzoek-naar