Arnhem,
15
augustus
2021
|
15:00
Europe/Amsterdam

Fleur Jong en Jetze Plat vlaggendragers paralympisch TeamNL

Vlaggendragers PS Tokyo2020

Atlete Fleur Jong (25) en triatleet en handbiker Jetze Plat (30) dragen op 24 augustus tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen samen de Nederlandse vlag het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio binnen. Dat maakte chef de mission Esther Vergeer vandaag bekend.

Vergeer kan twee personen aanwijzen om TeamNL het Olympisch Stadion binnen te leiden omdat het IOC gendergelijkheid stimuleert. Ieder land heeft daarom vanaf deze editie van de Spelen voor het eerst in de geschiedenis de kans om de vlag door een man en een vrouw naar binnen te laten dragen.

Vergeer: ‘’Fleur en Jetze zijn boegbeelden van de paralympische sport en het is een eer om hen in mijn team te hebben. Ze hebben allebei al waanzinnige prestaties op hun CV en ze beschikken ook nog eens over enorm veel uitstraling. Dankzij hun prestaties en professionaliteit zijn ze een voorbeeld voor volgende generaties. Ik ben er enorm trots op dat zij samen tijdens de openingsceremonie TeamNL representeren.’’

Fleur Jong: ‘’Wat een eer dat ik de vlag voor Nederland mag dragen samen met Jetze! Deze vlag staat voor zoveel meer. Het symboliseert voor mij dat niets onmogelijk is. Zolang je maar blijft dromen en in jezelf blijft geloven.’’ Jong start tijdens de paralympische Spelen op de 100 meter en het verspringen in de T64-klasse.

Jetze Plat: ‘’Ik ben ontzettend trots dat ik de vlag het stadion binnen mag dragen. Het is een eer. Na een jaar uitstel zijn we erg blij en gemotiveert om eindelijk te kunnen gaan strijden om Paralympische titels.’’ Plat neemt tijdens Paralympische Spelen als titelverdediger deel aan de triatlon. Daarnaast start hij op de tijdrit en de wegwedstrijd in de klasse MH14.

De Paralympische Spelen vinden plaats van 24 augustus tot en met 5 september 2021. Bekijk hier het programma voor TeamNL.

Bekijk hier alle feiten en cijfers van paralympisch TeamNL.