Arnhem,
22
januari
2015
|
12:44
Europe/Amsterdam

European Games TeamNL uitgebreid met Verwijlen, Hellenbrand en wielrenners

European Games TeamNL is in januari uitgebreid met schermer Bas Verwijlen en schutter Peter Hellenbrand. Daarnaast is bekend geworden met hoeveel wielrenners Nederland mag deelnemen aan de Europese Spelen Baku 2015.

Het aantal deelnemers aan het wielrennen (BMX, mountainbiken, tijdrit en wegwedstrijd) is vastgesteld op basis van de posities van Nederland op de verschillende UCI World Tour Nations Rankings en de UCI Europe Tour Nations Rankings. Nederland mag met vijf mannen en vijf vrouwen deelnemen aan de wegwedstrijd, met twee mannen aan het mountainbiken en met drie mannen en twee vrouwen aan de BMX-wedstrijden.

Bas Verwijlen is gekwalificeerd voor Baku 2015 op basis van zijn plek op de geschoonde wereldranglijst.
De 31-jarige degenschermer kwam twee keer uit op de Olympische Spelen: tijdens Beijing 2008 reikte hij tot de kwartfinale, tijdens London 2012 was de achtste finale het eindstation.

Schutter Peter Hellenbrand mag op de Europese Spelen in actie komen op het onderdeel tien meter luchtgeweer, het onderdeel waarop hij tijdens London 2012 vijfde werd. De 29-jarige Limburger dankt zijn kwalificatie voor Baku 2015 aan zijn plaats op de Europese ranglijst.

Jeroen Bijl, chef de mission European Games TeamNL: "De ploeg gaat nu echt serieus vorm krijgen. Hoewel het de eerste editie is van dit evenement, zien we dat onze sporters graag willen. Er gaan nu dus ook sporters mee die al in Londen waren en graag in Rio van de partij willen zijn. Bondscoach Johan Lammerts van de wielrenners heeft me verzekerd dat hij met de sterkste dames gaat rijden. Ze zien het als een serieuze wedstrijd. Ik verwacht dat er de komende maanden nog heel wat sporters bij komen. In totaal zullen ruim honderd atleten Nederland vertegenwoordigen. Een grote, sterke ploeg, waarvan hopelijk veel van onze sporters ook hun ervaring op een dergelijk multisportevenement kunnen vergroten."

Eerder kwalificeerden zich namens Nederland al het 3x3 vrouwenbasketbalteam, kanovaarster Eef Haaze, de volleybalsters en worstelaarster Jessica Blaszka. De eerste Europese Spelen worden gehouden van 12 tot en met 28 juni in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.