Arnhem,
07
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 7 augustus: twee keer goud en twee keer brons

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - OP de elfde wedstrijddag won Nederland vier medailles. Turner Epke Zonderland en windsurfer Dorian van Rijsselberge veroverden goud, baanwielrenner Teun Mulder en de dressuurequipe legden beslag op brons. Reinder Nummerdor en Richard Schuil waren dinsdagavond laat in de halve eindstrijd kansloos tegen de als derde geplaatste Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann. Onder regenachtige omstandigheden werd het 14-21 16-21.

Epke Zonderland bezorgde Nederland de vijfde gouden medaille. De Friese specialist hield met een ongekend hoge score (16,533) alle concurrenten achter zich. De Duitser Fabian Hambüchen pakte het zilver: 16,400. Het brons was voor de Chinese titelverdediger Zou Kai met een score van 16,366.

Zonderland maakte het verschil met zijn hoge moeilijkheidsgraad. Zijn unieke combinatie van vluchtelementen - de Cassina/Kovacs/Kolman - geeft hem een voorsprong op de concurrenten. Het kwam er op aan de aftrek wegens haperingen in de uitvoering zo veel mogelijk te beperken. Dat lukte, met dank ook aan een perfecte landing.

Lees hier meer over de gouden medaille van Epke Zonderland

Windsurfen
Windsurfer Dorian van Rijsselberge vierde zijn olympische titel dinsdag in stijl. De 23-jarige bewoner van Texel won de medalrace voor de kust van Weymouth.

Van Rijsselberge was zondag na negen races al zeker van olympisch goud, een unieke prestatie. Van de elf olympische races schreef Van Rijsselberghe er zeven op zijn naam. Vrolijk zwaaiend naar het publiek ging hij dinsdag over de finish waarna hij een sierlijke buiging maakte op zijn surfplank.

>> Lees hier meer over het goud van Dorian van Rijsselberge

Dressuur
De Nederlandse dressuurequipe won het brons in de landenwedstrijd. Het trio Adelinde Cornelissen, met haar paard Parzival, Edward Gal (Undercover) en Anky van Grunsven (Salinero) moest favoriet Groot-Brittannië en Duitsland voor laten gaan.

Het team van bondscoach Sjef Janssen haalde in de de beslissende Grand Prix Special een gemiddelde score van 77,216 procent en bleef daarmee de enige concurrent voor de podiumplek, Denemarken (73,846), ruim voor. De Britse ploeg, gevormd door Charlotte Dujardin (Valegro), Carl Hester (Uthopia) en Laura Bechtolsheimer (Mistral Hojris) was zoals verwacht een klasse apart: 79,979. De Duitsers gaven bijna 2 procent toe.

Lees hier meer over de bronzen medaille van de dressuurequipe

Baanwielrennen
Teun Mulder stelde de bronzen medaille op het onderdeel keirin veilig. De 31-jarige Nederlander kreeg de plak na een fotofinish toegewezen. Ook de Nieuw-Zeelander Simon van Vetlhooven kreeg een plak in die kleur.

Mulder zat aan de binnenkant van de baan en ondervond wat hinder van de Maleisiër Azizulhasni Awang, maar wurmde zich er langs. Hij drukte zijn wiel vrijwel tegelijkertijd Van Velthooven over de meet.

Omdat de jury op basis van de beelden geen duidelijke beslissing kon nemen, kregen beide renners een bronzen plak. Mulder moest wel tandenknarsend lang wachten op de positieve oordeel.

Lees hier meer over het brons van Teun Mulder

Beachvolleybal
Reinder Nummerdor en Richard Schuil waren dinsdagavond laat in de halve eindstrijd kansloos tegen de als derde geplaatste Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann. Onder regenachtige omstandigheden werd het 14-21 16-21.

Nummerdor en Schuil, die zelf in Londen de nummer 5 van de plaatsingslijst zijn, treffen donderdag in de strijd om de derde plaats de Letten Martins Plavins en Janis Smedins. Zij waren in de groepsfase nog te sterk voor de Nederlanders, al was het duel toen niet meer van belang.

Baanwielrennen
Kirsten Wild eindigde als zesde op het omnium. De Nederlandse baanwielrenster zette bij het zesde en laatste onderdeel, de 500 meter tijdrit, de 15e tijd neer: 37,152 seconden. Wild verzamelde in totaal 50 punten.

Het goud ging naar de Britse Laura Trott, die op 18 punten uitkwam. De Amerikaanse Sarah Hammer pakte het zilver (19 punten) en het brons was voor de Australische Annette Edmondson: 24 punten.

>> Lees meer over de Spelen op www.nocnsf.nl/london2012