Arnhem,
30
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 30 augustus

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

Op de eerste dag van de Paralympische Spelen London 2012 zorgde de vrouw die vier jaar geleden de meeste medailles veroverde, ook weer voor het eerste Nederlandse succes. Mirjam Peper-De Koning zwom op de 100 meter rugslag (klasse S6) naar het brons. De Aalsmeerse noteerde in het Aquatics Center een tijd van 1:29.04. Op de foto van Mathilde Dusol ontvangt De Koning de felicitaties van prinses Margriet.

Lees er hier meer over.

Lisette Teunissen kon het brons van De Koning geen succesvol vervolg geven. De zwemster die uitkomt in de klasse S5, werd donderdagavond in de finale van de 50 meter vrije slag achtste.

Eerder op de dag haalde wielrenster Alyda Norbruis de finale op de individuele achtervolging niet. De Friezin reed in het Velodrome in de kwalificatie de vijfde tijd (4.30,507) en kwam 2 seconden tekort voor de strijd om het brons. Norbruis gold als medaillekandidate, want eerder dit jaar veroverde ze zilver op de 3 kilometer achtervolging bij de WK in Los Angeles. Ze komt later deze week nog in actie op de 500 meter sprint, de wegwedstrijd en de tijdrit.

Johan Wildeboer plaatste zich als dertiende voor de eindfase van het handboogtoernooi, op het onderdeel recurve (klasse W2). De Nederlander schoot in de Royal Artillery Barracks in de eerste plaatsingsronde 291 punten. Donderdag kwam hij tot 297 punten. De laatste 32 deelnemers vervolgen vanaf vrijdag volgens het knockoutprincipe het toernooi.

Tafeltennisser Tonnie Heijnen verloor zijn eerste poulewedstrijd. De Rus Nozdroenov was met 3-1 te sterk voor Heijnen. Vrijdag speelt Heijnen zijn tweede poulewedstrijd tegen de Noor Aulie. Hij moet deze wedstrijd winnen om kans te maken op de kwartfinale. Gerben Last is vanwege zijn ranking automatisch geplaatst voor de laatste acht.

De Nederlands rolstoelbasketballvrouwen wonnen hun eerste wedstrijd met ruime cijfers. In de Basketball Arena versloeg Oranje het gastland Groot-Brittannië met 62-35. Topscorer aan Nederlandse kant was Mariska Beijer met 26 punten, gevolgd door Inge Huitzing met 16 punten.

Lees alles over de Paralympische Spelen op www.paralympisch.nl