Arnhem,
10
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Dagverslag 10 februari: Nederlands podium op de 500 meter

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

SOTSJI (ANP) - Michel Mulder heeft maandag de olympische titel op de 500 meter veroverd. De Nederlandse schaatser bleef landgenoot Jan Smeekens net voor. Eerst leek Smeekens kampioen, maar na gecorrigeerde tijden bleek Michel Mulder toch iets rapper. Het verschil na twee races was slechts 0,01 seconde.

Ronald Mulder pakte de bronzen medaille. Eerder waren de Nederlandse schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma al als eerste, tweede en derde geëindigd op de 5 kilometer.

Michel Mulder noteerde in de Adler Arena tijden van 34,63 en 34,67 seconden. Smeekens was op de eerste 500 meter nog het rapst (34,59), maar had voor zijn tweede omloop 34,72 nodig. Michel Mulder kwam uit op 69,31 en Smeekens op 69,32.

De verwarring was groot. Smeekens was in de laatste rit ingedeeld en toen hij over de finish kwam, verscheen het cijfer 1 op het scorebord en dacht hij olympisch kampioen te zijn. Mulder baalde op een bankje op het middenterrein, maar zag opeens de namen van hem en Smeekens wisselen. Daarop ging de wereldkampioen sprint helemaal uit zijn dak, terwijl Smeekens de handen vertwijfeld voor zijn ogen sloeg. Na enige tijd zocht Smeekens de winnaar op en omhelsden de twee schaatsers elkaar.

Ronald Mulder leek na een 'matig' eerste optreden (34,96) kansloos voor het podium, maar door een heel sterke tweede 500 meter (34,49) belandde hij alsnog op het podium. Hij kwam uit op 69,46. De Zuid-Koreaanse titelverdediger Mo Tae-bum moest zich met de vierde plaats tevreden stellen.

Lees er hier meer over