Arnhem,
19
augustus
2014
|
19:00
Europe/Amsterdam

Dag 3 Nanjing 2014: Ennadiri wint derde plak voor Nederland

“De eerste Olympische taekwondomedaille”

NANJING - Nabil Ennadiri heeft Nederland de derde medaille bezorgd tijdens de Jeugd Olympische Spelen. De Haagse taekwondoka legde in de klasse tot 63 kg beslag op de derde plaats. 

“De eerste Olympische taekwondomedaille. Alle lof voor Nabil”, vond coach Rafik Zohri. De Hagenaar zelf was ook tevreden: "Al had ik natuurlijk liever goud gehad. Maar de kwalficatie was al erg zwaar en hier waren de beste acht van de wereld, dus dan is dit ook mooi."

Ennadiri startte het toernooi in de kwartfinales tegen de Surinamer Alessandro Getrouw en zette die partij naar zijn hand. “Je kon zien dat Nabil al aan de entourage heeft kunnen wennen de afgelopen dagen. Hij was wat kalmer dan zijn teamgenoten eerder waren. Hij maakte weliswaar wat kleine foutjes, maar dat kon hij hebben, hij zette Getrouw goed weg”. In de halve finales was de Mexciaan Nava Rodriguez vervolgens te sterk. “Hij legde het spel van Nabil goed lam, waardoor hij weinig kon afdwingen. Hij werd daardoor iets te gretig en dat kostte hem de kop”, analyseerde Zohri, die wist dat de Mexicaan internationaal meer ervaren is. “En dat zie je dan. Maar Nabil heeft vier zware kwalificatiepartijen gewonnen om hier überhaupt te komen. Als het dan in de halve finale net niet lukt, dat is dan jammer. Maar die medaille heeft hij verdiend.” 

Badminton 

Alida Chen werd uitgeschakeld in het meisjesenkelspel. De Arnhemse had haar eerste twee groepsduels gewonnen, maar verloor in het laatste duel kansloos van Busanan Ongbamrungphan: 21-6, 21-8. De Thaise plaatste zich zo voor de kwartfinales. Chen kwam er in het begin van de partij niet aan te pas. De als 3e/4e geplaatste Ongbamrungphan domineerde, maakte geen enkel foutje en liep snel weg naar een beslissende voorsprong. Chen krabbelde nog wel iets terug, maar kon de Thaise nooit echt bedreigen, ook niet in de tweede game. “Jammer, maar ik wist dat het heel moeilijk zou worden”, vond Chen. Dat dacht Chen ook over de laatste groepswedstrijd in het mixed dubbel, waarin een kwartfinaleplaats op het spel stond. De Nederlandse klopte met haar Sloveense partner Andraz Krapez echter het als eerste geplaatste duo Sarsiekienov en Yamaguchi (Oek/Jap) met 21-19 en 21-17. 

Alex Vlaar verloor ook zijn derde en laatste groepsduel in het enkelspel. De Duitser Max Weisskirchen was met 21-17 en 21-12 te sterk. Ook in het mixeddubbel was de groepsfase het eindstation voor de speler uit Almere. De slotpartij met zijn Oostenrijkse partner Janine Lais ging in 21-16 en 21-16 verloren tegen Seo en Toufik (Kor/Egy), waardoor de kwartfinales buiten bereik bleven. 

Wielrennen 

Op de derde dag van het wielertoernooi was het de beurt aan Niek Kimmann en Viviana van Hees op hun specialiteit, BMX. Kimman won het toernooi en Van Hees werd tweede bij de meisjes, wat zowel de Nederlandse jongens (Kimman vormt een team met Wiebe Scholten) als de meisjes (Van Hees en Eikelenboom) een toppositie in de tussenstand opleverde. Omdat de BMX-punten dubbel tellen, staan de jongens bovenaan en de meisjes tweede. In de afzonderlijke disciplines zijn geen medailles te behalen. Er zijn nog twee onderdelen te gaan. Kimmann kon de druk die zijn status als wereldkampioen bij de junioren met zich meebrengt, prima aan. Zijn kwalificatietijd was de snelste en ook in de kwart- en de halve finales was hij steeds de rapste. “Al was Niek aanvankelijk nog wat vermoeid van het mountainbiken van zondag. Gelukkig kwam hij daar snel doorheen”, zei coach Rob van de Wildenberg. In de finale was de Dedemsvaarter niet als snelste weg. “Mijn start was niet goed, maar gelukkig kon ik een actie maken in de eerste bocht. Dus ik won wel, maar het had nog beter gekund”, bleef de perfectionist kritisch op zichzelf. “Maar ik heb gewonnen, dat was het doel.” 

Van Hees bleek maandagavond fit genoeg om te starten, nadat ze het eerste onderdeel van het wielrennen zondag nog had moeten laten schieten vanwege een val in de training, waarbij ze haar schouder blesseerde. “Het was even afwachten hoe het zou gaan, maar ze heeft het erg goed gedaan”, zei Van den Wildenberg. “In de finale had ze een hele goede start en kon ze haar tweede plaats daarna goed consolideren”. De Zaltbommelse was zelf ook blij: “Ik ben erg tevreden. Zondag zag het er nog niet naar uit dat ik zou kunnen starten. En het ging heel goed vandaag, ik kreeg veel vertrouwen en kon zo in de finale toch mooi tweede worden.”

Hockey 

De Nederlandse hockeysters wonnen ook hun tweede partij. Na de eclatante 17-0 zege van maandag op Fiji lieten de pupillen van coach Ageeth Boomgaardt nu Japan ruim achter zich: via de periodes van 4-0, 6-1 en 2-0 eindigde het in 12-1. Woensdag kan Nederland enigszins bepalen waar het staat in het 5-tegen-5 hockey, als Argentinië de tegenstander is. Die ploeg zal op revanche loeren na de verloren finale in Singapore in 2010, toen Boomgaardt ook de Nederlandse meisjes coachte. 

Zwemmen 

Zwemmer Mathys Goosen behaalde op de 100 meter vlinderslag een vijfde plek. De Amsterdammer was daarmee consistent, want ook in de series en de halve finales liet hij de vijfde tijd klokken. Hij verbeterde zich wel telkens en bleef in 53.64 op bijna een halve seconde van het podium. Waar Laurent Bams op de 100 meter rugslag net buiten de finales bleef, slaagde hij er wel in op de 50 meter (rugslag) om zich bij de beste acht in Nanjing te zwemmen. Zijn 25.84 was de zesde tijd, de Italiaan Simone Sabbioni was de snelste in 25.40. Maaike de Waard en Kim Busch misten op hetzelfde onderdeel voor meisjes de finale. De Waard op het nippertje, ze liet de gedeelde negende tijd klokken, op 0,01 van de finale. Busch werd dertiende in 27.65. 

Golf 

In het golftoernooi mochten Marit Harryvan en Lars Keunen voor hun eerste ronde de baan op. Harryvan sloeg als eerste Nederlander een Olympische bal over een golfgreen en dat inspireerde haar tot een gedeelde zevende plaats. De golfster uit Winschoten staat slechts twee slagen achter de koplopers, op twee onder par. Lars Keunen liep volgens coach Floris van Imhoff een acceptabel rondje en bleef op een slag boven het baangemiddelde. Zijn achterstand op de leiders bedraagt zeven slagen. Morgen komt het duo opnieuw de baan op voor de tweede van drie individuele rondes strokeplay. 

 Lars Keunen

Basketbal 

De basketbalsters moesten twee keer aan de bak. Na de nederlaag van gisteren klopten de speelsters van coach Peter van Paassen eerst Estland met 21-12 en even later kreeg ook Venezuela ruim klop: 21-9. De ploeg deed goede zaken want het bezet na drie duels de tweede plaats in groep A. De beste acht van de tien plaatsen zich voor de laatste zestien, die in een knockout-competitie voor de medailles mogen gaan. Woensdag treft Oranje het nog puntloze Syrië. 

Zeilen 

Odile van Aanholt kende een hele goede dag op het zeilwater bij Nanjing. De Hilversumse won beide races en klom zo naar de toppositie in de stand na vier races. Scipio Houtman was minder gelukkig. In de derde race kwam hij niet goed weg en eindigde hij als 20ste, in race vier herstelde hij zich enigszins door naar de twaalfde plaats te zeilen. De windsurfers kwamen niet in actie wegens een gebrek aan wind. Morgen trekken de zeilers en de surfers weer naar Jinniu Lake om hun toernooi verder voort te zetten. 

Hippisch 

Lisa Nooren kwam ook voor het eerst in actie tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Op de eerste van twee wedstrijddagen van de teamwedstrijd kwam de in België woonachtige amazone uit voor het Europese team.Ze scoorde in haar rondgang acht strafpunten, maar leidt met de andere Europeanen wel de wedstrijd voor Zuid- en Noord Amerika. Woensdag komen de springruiters opnieuw in actie in de strijd om de teammedailles.

 

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma en een overzicht van alle deelnemers zie www.nocnsf.nl/nanjing2014.

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.