Arnhem,
10
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Bonden willen hardere aanpak doping

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

HILVERSUM (ANP) - De meeste sportbonden vinden dat doping veel harder moet worden aangepakt. Dat blijkt uit een rondgang door de NOS langs de Nederlandse federaties. De bonden vinden ook dat de sport schoner kan worden door dopingzondaars bekentenissen te laten afleggen. Ze geloven niet dat doping ooit uitgeroeid kan worden.

De NOS legde de bonden een aantal stellingen voor. In totaal 29 deden er aan mee, minder dan de helft van de 73 bij sportkoepel NOC*NSF aangesloten federaties. Twintig bonden waren het 'eens' of 'zeer eens' met de stelling dat het belangrijk is om schoon schip te maken door sporters te laten bekennen over het gebruik van verboden middelen. Maar de bonden zijn verdeeld over de vraag of die sporters daarna ook gestraft moeten worden: negen bonden voelen daarvoor, vier niet. De rest antwoordt 'neutraal'.

Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF reageerde op Radio 1 op het onderzoek. Beluister het gesprek hier: