Arnhem,
02
augustus
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Blog: Geen boycot Winterspelen vanwege Russische anti-homowet

Veel terechte opwinding over de nieuwe anti-homowetgeving in Rusland. Alleen al het simpele feit dat Rusland een anti-homowet aanneemt, druist aan alle kanten in tegen onze opvatting van gelijke rechten voor de mens, zoals dat in feite ook staat omschreven in het Olympisch handvest. Het is dus niet raar dat de afgelopen dagen veel commotie ontstond in relatie met de komende Olympische Winterspelen in Sochi (februari 2014).

Kunnen atleten met een andere seksuele geaardheid straks wel meedoen aan de Spelen in de Zuid-Russische badplaats? Het antwoord is volmondig 'ja'. Daarvan zijn het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) overtuigd. Want ook Rusland weet dat het met het binnenhalen van de Winterspelen zich ook heeft gecommitteerd aan de principes van de Olympische beweging: 'The International Olympic Committee is clear that sport is a human right and should be available to all regardless of race, sex or sexual orientation. The Games themselves should be open to all, free of discrimination, and that applies to spectators, officials, media and of course athletes. We would oppose in the strongest terms any move that would jeopardize this principle'.

Het IOC is dus klip en klaar: niemand mag, met wat voor achtergrond dan ook, op voorhand worden uitgesloten van deelname aan de Spelen. Ook het standpunt van NOC*NSF is helder. Met het IOC gaan wij er vanuit dat sporters van welke geaardheid ook niet worden gediscrimineerd en dat zij bovendien voor hun seksuele oriëntatie uit kunnen komen zonder problemen te krijgen. Het is onacceptabel als dat niet zou kunnen.

In de voorbije dagen kreeg ik veel vragen van journalisten of wij voor een boycot zijn vanwege het risico dat onze sporters kennelijk lopen. Nogmaals: niet aan de orde. Zie nogmaals mijn statement hierover in het NOS Journaal van afgelopen donderdagavond. Gezien de grote belangen van de Russen bij een vlekkeloze organisatie van de Winterspelen in #Sochi2014 zal dit probleem, zo voorspel ik met zekerheid, zich niet voordoen.

Het IOC heeft hier bovendien sluitende afspraken over gemaakt met de Russische autoriteiten. Vandaag al verschenen er berichten in de Russische pers dat de omstreden wet in ieder geval niet zal gelden tijdens de duur van de Spelen.

Of we hier blij mee moeten zijn vanuit humanitair oogpunt is natuurlijk een ander vraagstuk. Maar zoals altijd stelt NOC*NSF zich op het standpunt dat boycotten vanwege een omstreden wetgeving een zaak is van de Nederlandse regering en parlement. We volgen dan de lijn die voor heel Nederland wordt uitgezet. Sport is daarin geen voorhoede.

Ook belangrijk om te weten is het standpunt van het COC, de belangenvereniging lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Voorzitter Tanja Ineke is tegen een boycot, maar voor een zogenoemde ‘speak out’: ‘Laten we ervoor zorgen dat mensen straks hun stem laten horen, alleen dan heb je kans dat de Russen misschien in actie komen. Een boycot lost het probleem zeker niet op’.

Wij zullen binnenkort in ieder geval een gesprek voeren met de voorzitter van het COC, waarin we zullen bespreken hoe we samen op kunnen trekken. Want over één ding zijn we het roerend eens. Discriminatie van wie dan ook op grond van seksuele geaardheid druist recht in tegen de Olympische normen en waarden.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op twitter via @gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.