Arnhem,
24
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Badmintonclubs laten bescheidenheid achter zich

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

NIEUWEGEIN – Badmintonverenigingen in Nederland hebben de afgelopen week helder laten zien dat er een grote cultuuromslag nodig is in de wijze waarop de sport onder de aandacht wordt gebracht. Dat is de belangrijkste conclusie van de eerste Week van het Badminton die afgelopen week heeft plaatsvonden.

Bondsvoorzitter Clemens Wortel, die de hele week door het land heeft gereisd om de talloze activiteiten te bezoeken, voelde niet alleen een gezonde nieuwe positieve spirit maar ervoer bij de verenigingen tevens de noodzaak om de daling van de ledentallen definitief een halt toe te roepen.

“Badminton moet weer gaan glanzen. Niet alleen wij als bondsbestuur maar ook de verenigingsbesturen dienen zich te realiseren dat we de organisatie en promotie van onze sport op een hoger strategisch niveau moeten brengen.”

Méér dan 80 badmintonverenigingen uit het hele land hadden zich aangesloten bij de eerste Week van het Badminton. Volgens Wortel was dit aantal ver boven verwachting. “Het is onze ambitie om er een jaarlijks evenement van te maken. Er is een bewustzijn ontstaan dat we een krachtig tegenoffensief moeten beginnen tegen de daling van de ledentallen. Ik heb afgelopen week ongekend veel inspiratie opgedaan bij elke activiteit die ik bezocht.”

Bescheidenheid
“Met de Week van het Badminton hoopten we de verschillende facetten van de sport te laten zien; dat geldt niet alleen voor de snelheid van de sport maar ook voor de maatschappelijke en sociale functie die badmintonverenigingen hebben.”

Wortel gelooft natuurlijk in het enthousiasme en de liefde voor de sport die de badmintonners in het land hebben. “Alle vrijwilligers koesteren we. Alleen hebben we het in de huidige situatie wel over de hernieuwde verkoopstrategie van onze sport. Je hebt het dan over ontwikkelen van visie en het formuleren van een missie. Besturen van verenigingen moeten weer vooraan durven staan, pro-actiever handelen, kennis hebben van de waarde van de eigen netwerken en ook kritisch durven zijn op zichzelf."

"We moeten vaker de politieke correctheid laten varen. Nee, niet iedereen kan besturen. Maar we hebben wel effectieve besturen nodig om de sport nieuwe impulsen te geven. Er is een cultuuromslag nodig in badmintonnend Nederland. Maar dat gaat lukken. Afgelopen week heb ik het met eigen ogen gezien: het was het eerste bewijs dat we onze bescheidenheid kunnen laten varen.”

Bron: Badminton Nederland