Arnhem,
12
augustus
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

31 Kandidaten Verkiezing Sportgemeente van het Jaar

DEN HAAG (VSG) - Eenendertig grote en kleinere gemeenten hebben zich aangemeld voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2013’. Afgelopen vrijdag sloot de inzendtermijn. De verkiezing wordt voor de achtste keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnende gemeente wordt op woensdag 25 september tijdens het landelijke VSG-congres in Delft bekendgemaakt.

De gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van ‘Sportgemeente 2013’ te veroveren, zijn: Aalsmeer, Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Arnhem, Barendrecht, Bergambacht, Bergen op Zoom, Castricum, Deventer, Eindhoven, Enschede, Ermelo, Gouda, Groesbeek, Haarlemmermeer, Heerenveen, Heeze-Leende, IJsselstein, Leeuwarden, Millingen aan de Rijn, ’s-Hertogenbosch, Sittard-Geleen, Texel, Tytsjerksteradiel, Valkenswaard, Veenendaal, Velsen, Winterswijk, Zaanstad, Zeewolde en Zeist.

Negentien van de eenendertig deelnemende gemeenten doen dit jaar voor de eerste of tweede keer mee. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft aan alle acht edities deelgenomen.

De verkiezing bestaat uit twee onderdelen. De deelnemende gemeenten vulden een vragenlijst in waarmee het ‘sportklimaat’ in beeld wordt gebracht. Ook beschreven de gemeenten hun Beste Initiatief van 2012/2013. Een initiatief op sport- of beweeggebied waar ze het meest trots op zijn.

Op basis van de ingevulde vragenlijst én de score op het ‘Beste initiatief 2012/2013’ nomineert een adviescommissie drie gemeenten voor de titel ‘Sportgemeente 2013’. Ook worden er ten minste drie inzendingen voor het ‘Beste initiatief 2012/2013’ genomineerd. De nominaties worden op donderdag 22 augustus 2013 bekendgemaakt.

Beste initiatief 2012/2013
Van de genomineerde gemeenten voor het ‘Beste initiatief2012/2013' wordt een korte publieksversie van hun beste initiatief op www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst. Collega-gemeenten vormen de publieksjury en kunnen tot 9 september hun stem uitbrengen op één van deze initiatieven. Elke gemeente kan slechts één keer haar stem uitbrengen.

Vakjury
De vakjury bestaat uit bestuurders/directeuren van toonaangevende organisaties die actief zijn in de wereld van lokaal sport- en beweegbeleid. Onder voorzitterschap van VSG-voorzitter Lucas Bolsius bepalen zij de uiteindelijk winnaar van de titel ‘Sportgemeente 2013’ én de winnaar van het ‘Beste initiatief 2012/2013'.

Op woensdag 25 september, tijdens het VSG-congres in Delft, maakt de jury de winnaar bekend. Naast de eervolle titel ontvangt de winnaar een vlaggenpakket en een cheque, waarvan het bedrag ten goede zal komen aan de lokale sport.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.