Arnhem,
15
september
2016
|
07:30
Europe/Amsterdam

17-25 september 2016: Nationale Sportweek in heel Nederland

Utrecht host city van de Nationale Sportweek

Komende week viert heel Nederland de Nationale Sportweek. Overal in het land worden tal van sportactiviteiten georganiseerd en Utrecht is dit jaar host city van de Nationale Sportweek. Met ingang van 2016 wordt de Sportweek voortaan ieder jaar in september georganiseerd en dit jaar is dat van 17 tot en met 25 september.

De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. Het evenement laat in het hele land zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. Tijdens de week openen honderden sportclubs en andere organisaties in 170 gemeenten hun deuren en verzorgen ze sportclinics,
-toernooien en -demonstraties. Verenigingsleden worden uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om kennis te maken met de betreffende sport. Daarnaast zijn 40 sportbonden betrokken bij de Nationale Sportweek.

Utrecht host city Nationale Sportweek
Dit jaar is Utrecht host city van de Nationale Sportweek. De stad pakt de hele week uit met een groot aantal sportevenementen, georganiseerd door onder andere VSU, Harten voor Sport, Jaarbeurs, FC Utrecht, Utrechtse sportclubs en omliggende gemeenten. Op vrijdagavond 16 september worden tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Groningen honderden vrijwilligers in het zonnetje gezet voor hun inzet voor de sport in Utrecht. Op zaterdagmiddag 17 september wordt de Nationale Sportweek officieel ingeluid met een openingsrun door de binnenstad. Gedurende de week trekt de Sportweek Karavaan, een stoet van caravans met een Sportmuseum op wielen, diverse sportactiviteiten en foodtrucks door Utrecht. Bezoekers maken zo op een verrassende manier kennis met sport. Op zondag 25 september worden het einde van de Nationale Sportweek en de start van een nieuw sportseizoen gevierd met het Sportweek Festival in het Utrechtse Griftpark. Een dag vol sporten en entertainment, met onder andere Brainpower als gastheer en optredens van O'G3ene, Sharon Doorson, Maan,
B-Brave en verschillende talentvolle bands uit Utrecht. Toegang voor dit evenement is gratis.

Paulus Jansen, wethouder Sport van de Gemeente Utrecht: "Aan het begin van het nieuwe sportseizoen 2016 - 2017 laten we met trots zien wat Utrecht sportief en gezond te bieden heeft. We hebben daarvoor een programma opgesteld met voor elk wat wils. Sportief in beweging komen, daar gaat het om. Ik wens iedereen daarbij vooral veel plezier toe."

Omdat Utrecht host city van de Nationale Sportweek is, organiseert NOC*NSF het Welkom Thuis voor Paralympic TeamNL in die stad. Op dinsdagmiddag 20 september wordt Paralympic TeamNL gehuldigd in TivoliVredenburg. Het is de eerste keer dat er een Welkom Thuis voor Paralympic TeamNL wordt georganiseerd.

Een groot aantal bekende Nederlanders en (oud) topsporters is verbonden aan de Nationale Sportweek. Onder andere Arie Boomsma brengt samen met sportpromotors Annamarie Thomas, Bob de Jong, Casimir Schmidt, Innocent Anyanwu, Joris Putman, Kiran Badloe, Mieke Cabout, Monique Kalkman, Ralf Mackenbach en Ria Valk de komende week een bezoek aan een of meerdere sportactiviteiten in Utrecht en een aantal plaatsen in het land.

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF: "De Nationale Sportweek vormt na het EK Atletiek in eigen land en de Olympische en Paralympische Spelen in Rio een mooi sluitstuk van de sportzomer. Het zijn allemaal evenementen waarmee mensen geïnspireerd worden ook zelf te gaan sporten en in beweging te komen. NOC*NSF is er trots op om samen met de gemeente Utrecht de Nationale Sportweek op 17 september 2016 af te trappen."

Europese week van de sport
De Nationale Sportweek valt vanaf 2016 samen met de Europese Week van de Sport, een initiatief van de Europese Commissie. Het doel van deze Europese week is om sporten en lichaamsbeweging in Europa te bevorderen. Daarvoor worden tal van activiteiten georganiseerd en wordt voortgebouwd op bestaande initiatieven. In Nederland is dat de Nationale Sportweek.

Kijk voor meer informatie op www.nationalesportweek.nl.