Arnhem,
06
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilver voor springruiters in landenwedstrijd

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben maandag bij de Olympische Spelen in Londen de zilveren medaille veroverd. De equipe van bondscoach Rob Ehrens bestond uit de combinaties Jur Vrieling/Bubalu, Maikel van der Vleuten/Verdi, Marc Houtzager/Tamino en Gerco Schröder/London. Oranje stond na twee manches gedeeld eerste met Groot-Brittannië. Een barrage was nodig om de beslissing te brengen.

In de extra rondgang beslisten de Britten onder aanvoering van routinier Nick Skelton de wedstrijd met drie foutloze ritten. De laatste Nederlandse starter, Schröder, hoefde daardoor niet meer in actie te komen. De Britse equipe bestond naast Skelton (Big Star) uit Ben Maher (Tripple X), Scott Brash (Hello Sanctos) en Peter Charles (Vindicat). Brons was voor Saudi-Arabië, dat na de eerste dag nog leidde.

In de barrage op tijd liepen Skelton, Maher en Charles geen strafpunten op, alleen Brash tikte een balk af. Doordat Van der Vleuten (8) en Houtzager (4) hun onberispelijke ritten uit beide voorgaande manches niet konden kopiëren, hoefde Schröder de ring niet meer in omdat de beslissing al was gevallen. Hij kon zijn paard sparen voor de individuele wedstrijd.

Bondscoach Rob Ehrens, toonde zich na afloopeen groot verliezer. Zijn ploeg boog pas in de barrage voor de thuisrijders uit Groot-Brittannië. ,,Dan baal je even, want je zit er dichtbij. Maar de beste heeft gewonnen'', reageerde hij. ,,Mijn ruiters hebben alle vier top gereden. Ik ben een gelukkige coach.''

Ehrens meende dat er van tevoren geen grote favoriet was aan te wijzen. ,,In de springsport kun je dat nooit van tevoren bepalen'', zei hij. ,,Het loopt of het loopt niet. Er zijn nooit absolute favorieten. Er is elke dag een nieuw parcours, en elke dag wordt er opnieuw gestreden.''

Alhoewel de equipe dichtbij de titel was, vond hij dat Nederland niet het goud had verloren. ,,Nee, we zijn blij met zilver.''

Voor Ehrens was de tweede plaats zijn derde grote succes in zijn periode als bondscoach. In 2006 werd hij met de equipe wereldkampioen, in 2007 veroverde hij de Europese titel. Bij die kampioenschappen was ook Schröder al van de partij.

Nederland won één keer goud in de landenwedstrijd van de Spelen. Dat presteerden Jos Lansink (Egano), Piet Raijmakers (Ratina Z), Jan Tops (Top Gun) en Bert Romp (Waldo E) in Barcelona, 1992. In Sydney 2000 werd Jeroen Dubbeldam (De Sjiem) olympisch kampioen met Albert Voorn (Lando) als goede tweede.

>> lees meer over de Olympische Spelen van Londen op www.nocnsf.nl/london2012