Arnhem,
11
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilver voor Nederlandse hockeymannen

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag in Londen in de Olympische finale met 2-1 van titelverdediger Duitsland verloren. De ploeg van bondscoach Paul van Ass kreeg na afloop de zilveren medaille uitgereikt.

Het was natuurlijk de vraag hoe Nederland van de geweldige show in de halve eindstrijd (9-2) tegen Groot-Brittannië zou 'herstellen'. De vreugde bij Oranje over de 'masterclass' tegen het gastland was groot en intens. Vooral mentaal lag er voor bondscoach Paul van Ass een zware taak.

Eén ding leek echter zeker: als Oranje ook in de finale het duizelingwekkende hockey zou spelen zoals tegen de Britten dan zou de titelverdediger niet veel kans maken. Het ervaren Duitsland,. met liefst negen spelers nog over van Peking 2008, speelde echter veel beter georganiseerd en ook een stuk compacter dan Groot-Brittannië, dat tegen het ontketende Oranje open huis hield.

De beste kansen in de eerste helft waren voor Nederland, dat weer bij vlagen in hoog tempo door de Duitse linies glipte. Billy Bakker, Valentin Verga en Rogier Hofman verzuimden Oranje op voorsprong te zetten. Ook de eerste strafcorner, van Roderick Weusthof, leverde geen doelpunt op.

Het gesloten Duitsland kwam in de 33e minuut op voorsprong. Rabente bekroonde een halsbrekende solo met een doeltreffend schot (0-1). Mink van der Weerden bracht na de rust uit een snoeiharde strafcorner de gelijkmaker op zijn naam.

Duitsland leek in de tweede helft door te drukken, maar dankzij doelman Jaap Stockmann en de paal bleef Oranje in de wedstrijd. Grote kansen kreeg Nederland, dat minder imponeerde dan tegen de Britten, echter niet meer. Vijf minuten voor tijd sloeg de titelhouder alsnog toe, opnieuw door de gedurfde Rabente, 1-2.

De teleurstelling bij de Nederlandse hockeyers was groot. ,,We geloofden er heilig in'', zei Floris Evers. ,,We hebben hier fantastische dingen laten zien. Nu wilden we het afmaken. We kwamen voor goud. Helaas is het niet gelukt. Dan voel je dat het verschil tussen goud en zilver mega-groot is.''

,,Pijnlijk'', noemde hij verder de nederlaag. ,,Toch kunnen we trots zijn op wat we hier hebben laten zien. Vooraf hadden veel mensen niet gedacht dat we zo ver zouden komen. We voelden dat er iets moois in zat. Het heeft niet zo mogen zijn. Ik heb tegen de jonge jongens gezegd: doe het nu maar over 4 jaar in Rio.''

Jaap Stockmann kon terugkijken op een goede finale. De doelman hield de Nederlandse hockeyers tegen Duitsland met een aantal goede reddingen lang in de race, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat Oranje verloor. ,Zij hebben het fantastisch gedaan'', vond Stockmann. ,,De Duitsers verdedigden kneiterhard en ze stonden steeds op de goede plek.''

Stockmann kon kort na afloop nog niet tevreden zijn met zilver. ,,Maar hopelijk komt het besef snel dat we met dit team enorme stappen hebben gemaakt. We hebben het hockeyspel van het Nederlandse team totaal veranderd. Het is fantastisch dat ons beoogde spel er hier in Londen uit kwam. Alleen helaas niet in de finale.''

Lees meer over de Olympische Spelen van London 2012 op www.nocnsf.nl/london2012.