Arnhem,
09
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilver voor dressuuramazone voor Adelinde Cornelissen

LONDEN (ANP) - Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft donderdag in de kür van de Olympische Spelen zilver gewonnen. Ze kwam met haar paard Parzival tot een score van (officieus) 88,196. De Britse Charlotte Dujardin was met Valegro beter, 90,089.

Cornelissen debuteerde op de Spelen. Vier jaar geleden was ze nog reserve van de nationale equipe. In Londen veroverde ze enkele dagen geleden met Anky van Grunsven en Edward Gal al brons in de landenwedstrijd.

Van Grunsven eindigde zesde met Salinero, het paard waarmee ze in 2004 en 2008 goud won. Edward Gal werd met Undercover negende.

Cornelissen won in 2009 haar eerste individuele medaille op een individueel kampioenschap, goud in de Grand Prix Special op het EK in Windsor. Twee jaar jaren later veroverde ze in Rotterdam twee Europese titels. Eerder dit jaar was de amazone uit Nijkerk de beste in de finale van de wereldbeker in Den Bosch. De amazone bereikte alle successen met Parzival, het paard dat ze zelf opleidde. ,,Ik ben blij met zilver en superblij met Parzival.''

Anky van Grunsven sloot een tijdperk af. De ervaren amazone reed tijdens de Olympische Spelen voor de laatste keer op de 18-jarige Salinero, het paard waarmee ze in 2004 en 2008 goud pakte. ,,De cirkel is nu rond'', sprak ze, nadat de jury haar kür op muziek met 82 procent had beoordeeld. ,,Tijdens zijn eerste Spelen in Athene kwam het succes onverwacht en erg vroeg. Vier jaar later in Hongkong was er de meeste stress, want toen móést het gebeuren. Daarna dacht ik: oh, dit wil ik niet meer. Nu was er minder druk en krijgt Salinero een supermooi afscheid.''
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.