Arnhem,
26
augustus
2014
|
20:30
Europe/Amsterdam

Zilver voor basketbalsters en hockeysters

Overzicht dag 10 Nanjing 2014

Samenvatting

Op de laatste wedstrijddag met Nederlandse inbreng heeft Youth Olympic TeamNL twee medailles aan het totaal toegevoegd. De hockeysters en de basketbalsters veroverden een zilveren medaille. Handboogschutter Jan van Tongeren sneuvelde in de kwartfinales terwijl het golfduo Lars Keunen en Marit Harryvan zich in de landenwedstrijd opwerkte naar de dertiende plaats in de eindstand. Nederland heeft in Nanjing twaalf medailles gewonnen: drie keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons. 

De basketbalsters springen het podium op

Basketbal 

In de halve finales van het 3 tegen 3-basketbal vochten de Orange Angels, zoals de meisjes van bondscoach Peter van Paassen in het basketbal genoemd worden, een fysiek robbertje uit met Spanje. “We hielden ze nog beter dan verwacht laag in de score”, zei Van Paassen. “Maar we vergaten in de eerste drie minuten afstand te nemen.” Gaandeweg pakte Nederland toch een marge van twee, drie punten op de Spaansen, die niet bij machte waren om dat gaatje te dichten. Beide ploegen kregen weinig ruimte om te schieten en als die ruimte er al was, was de zuiverheid niet optimaal. Onder de basket was Nederland echter de baas, zodat de zege niet echt meer in gevaar kwam. In de finale wachtte de Verenigde Staten, die nog geen enkele keer de volledige tien minuten in Nanjing vol hadden hoeven te maken; bij het 3 tegen 3-basketbal stopt de wedstrijd als een van de teams 21 punten heeft gescoord. Nederland kon niettemin lang gelijke tred houden met de favoriet, ook omdat de VS de scherpte bij het schot miste. Tot drie minuten voor tijd (10-10) wisselden beide ploegen stuivertje met de voorsprong, maar toen eiste de foutenlast die Nederland nodig had om antwoord te hebben op het ijzersterke rebounden van de Amerikaansen, zijn tol. In anderhalve minuut liep de opponent naar 17-10 en was de strijd gestreden. Het eindigde op 19-10 en daar kon Van Paassen vrede mee hebben: “Als je kijkt naar de hoeveelheid schoten van de VS en die van ons, zie je dat zij verdiend gewonnen hebben.” Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Janis Ndiba en Esther Fokke waren snel over de teleurstelling van het gemiste goud heen: “Amerika is heel erg sterk, we kunnen wel lang met ze mee, maar verliezen het uiteindelijk met het rebounden. Maar we zijn superblij met zilver, daar hebben we de hele zomer hard voor gewerkt”, lachte Fleur Kuijt nadat ze de medaille omgehangen had gekregen.

De hockeysters met zilver

Hockey 

Bij de hockeysters kwam het verlies van de finale hard aan. De titelverdediger kwam in de tweede periode, na ruim een kwartier spelen, met 4-0 achter. De Chinese keepster bleek tot dan een onneembare hindernis voor Oranje, dat bovendien al heel snel twee tegentreffers te slikken had gekregen. “Ze waren in het begin net iets feller, dat merkte je in de duels”, kende speelster Kyra Fortuin de oorzaak. De ploeg van bondscoach Ageeth Boomgaardt toonde echter karakter en vocht zich nog in het tweede deel via treffers van Ginella Zerbo en Marijn Veen terug in de wedstrijd. In de derde periode leek Oranje het tij zelfs helemaal te keren toen Elin van Erk, Marijn Veen en Frédérique Matla Nederland na 27 minuten zelfs op voorsprong brachten. “We bleven goed bij elkaar”, vond Fortuin, “en we hebben hard teruggeknokt.” Een minuut later volgde echter de domper toen Xindan Zhang het gastland weer naast Nederland bracht. Omdat de 5-5 ook de eindstand betekende, moesten shoot-outs, oftewel challenges, het pleit beslechten. Nederland miste de tweede, China benutte ze alle drie waardoor de Aziaten de hoogste trede van het podium mocht betreden. “Zilver met een bittere smaak”, vond speelster Kyra Fortuin. “We hebben heel hard gevochten om toch goud te winnen en geven het op het laatste moment eigenlijk weg. Maar het is een prachtig toernooi geweest, waarin we veel geleerd hebben,” sloot de Limburgse met een positieve noot af. 

Handboogschieten 

Jan van Tongeren drong in de ochtend op een wat winderig Faishan nog wel door tot de kwartfinales door van Francisco Rodriguez Sas te winnen: 6-2. De Ravensteiner startte wat moeizaam tegen de Argentijn, maar voerde zijn score gaandeweg de partij op (26,27,28,29) en besloot de partij met twee schoten in de roos. In de kwartfinales trof de Brabander Mete Gazoz, die in de achtste finales indruk maakte door in vijf sets weliswaar te starten met een zeven, maar vervolgens alleen maar negens en tienen (acht stuks) te schieten. De Turk trok die lijn tegen Van Tongeren door, maar die haakte goed aan bij het niveau. In de eerste set behaalden beiden de hoogste score, waarna de tweede set met 29-27 naar Gazoz ging. In de derde set schoten beiden 29 punten bijeen en trof de eerste pijl van de 14-jarige Van Tongeren de acht. Gazoz rook bloed en liet geen steek meer vallen, daar konden twee voltreffers van de Nederlander geen verandering meer in brengen. “Je komt hier voor het hoogst haalbare en als dat dan niet lukt, is dat balen. Maar hij schoot beter”, was Van Tongeren reëel. Dat hij van een vriend verloor, verzachtte de pijn nog enigszins. “Als ik dan toch verlies, dan liever van hem dan van een onbekende.” Van Tongeren had van de verliezende kwartfinalisten wel de hoogste score, zodat hij als de nummer van de Jeugd Olympische Spelen de boeken in gaat. 

Golf 

Marit Harryvan en Lars Keunen werkten zich verder omhoog op de laatste dag van de landenwedstrijd. Beiden bleven in de slotronde, strokeplay, een slag onder par en dat leverde hen de negende plaats in het dagklassement op. Die positie claimden ze maandag in de foursome ook, zodat het teleurstellende resultaat van de fourball (20ste) uiteindelijk redelijk kon worden weggepoetst en het Gronings/Brabantse duo aantoonde zich, ondanks de dertiende stek overall, met de beste tien landen in Nanjing te kunnen meten.

Jeugd Olympische Spelen

In Nanjing is woensdag 27 augustus de laatste wedstrijddag van de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen. Op dezedag is er geen Nederlandse deelname meer. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde het toernooi voor toptalenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar voor het eerst in 2010, in Singapore. De eerste wintereditie vond in 2012 in Innsbruck plaats. In Nanjing nemen circa 3.800 sporters uit zo'n 200 landen deel. 

De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als moment voor een topprestatie, maar ook als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen. Voor NOC*NSF heeft het topsportprogramma tijdens de Jeugd Olympische Spelen de hoogste prioriteit. Daarnaast stimuleert NOC*NSF de Nederlandse deelnemers ook om aan de culturele bijprogramma’s mee te doen, zodat zij kennis kunnen maken met Olympische waarden als excelleren, vriendschap en respect.

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma, video's en een overzicht van alle deelnemers, zie: www.nocnsf.nl/nanjing2014.

Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.

Youth Olympic TeamNL komt 30 augustus as. terug op Schiphol om 05.05 uur. Het is voor de media mogelijk daar bij te zijn. Graag even opgeven via persvoorlichting@nocnsf.nl

Kijk hier voor alle eerdere persberichten over Nanjing 2014