Arnhem,
13
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilver en brons voor paratriatleten op WK

LONDEN – De Nederlandse Paralympische triatleten hebben zilver en brons veroverd op de wereldkampioenschappen in Londen. De blinde Joleen Hakker won samen met haar gids Laura van Leeuwen zilver in de TRI6a-handicapklasse. In de TRI5-klasse (beenamputatie) won Saskia van den Ouden brons.

Hakker en Van Leeuwen begonnen matig aan de triatlon. Ze kwamen na het zwemmen als vierde uit het water. Op de fiets wist het Nederlandse duo echter alle koppels in te halen. In de afsluitende vijf kilometer hardlopen werden ze nog gepasseerd door de Amerikaanse Ivonne Mosquera en haar gids Ryan Purcell, die het goud pakten.

Van den Ouden lag de gehele race op de derde plaats. Zowel in het zwemmen, fietsen als hardlopen moest ze haar meerdere erkennen in twee Amerikaanse triatletes. Megan Fischer pakte uiteindelijk de wereldtitel, het zilver ging naar Patricia Collins.

Snel groeiende sport
Sinds bekend werd dat triatlon in Rio de Janeiro (2016) voor het eerst op het Paralympisch programma staat, maakt de sport een enorme groei door. In totaal 219 atleten verschenen aan de start van de WK. Vorig jaar was dat nog de helft.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.