Arnhem,
01
september
2014
|
15:40
Europe/Amsterdam

WK voetbal inspiratiebron om zelf meer te gaan sporten

Samenvatting

Door de zomervakantie is de sportdeelname in Nederland gedaald. De NOC*NSF Sportdeelname Index kwam in juli 2014 uit op 111, een daling van 23 punten ten opzichte van juni. Maar het WK voetbal dat van 12 juni tot 13 juli plaatsvond in Brazilië werd door Nederlanders massaal gevolgd en heeft geleid tot nieuwe kijkcijferrecords en een gevoel van nationale trots. Ook bleken de resultaten van het Nederlands elftal een inspiratiebron voor mensen om zelf meer te gaan sporten.

Uit het maandelijkse onderzoek door GfK over de sportdeelname in Nederland blijkt dat 55 procent van de respondenten in juli minimaal vier keer heeft gesport, tegen 59 procent in juni. Vergelijken we de indexcijfers met die van 2013 dan zien we dat de sportdeelname in juli 2014 met een procent is gestegen naar 55 procent.
Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF: “Tijdens de zomervakanties liggen de meeste competities stil en zijn de meeste sportclubs dicht. Veel mensen gaan met vakantie en dit verklaart de daling in juli van de sportdeelname in Nederland.”

Effecten WK voetbal
Uit aanvullend onderzoek van GfK bleek dat de halve finale tussen Nederland en Argentinië met ruim 12,3 miljoen kijkers het best bekeken televisieprogramma in Nederland aller tijden is. Bijna 10,9 miljoen mensen keken de wedstrijd met of zonder visite thuis en anderhalf miljoen voetbalfans volgden de halve finale buitenshuis.
Lenselink: “We hebben gezien dat de mooie prestaties van het Nederlands Elftal tijdens het WK voetbal hebben geleid tot positieve effecten. Mensen hebben massaal de wedstrijden live gevolgd en hiervan genoten. De uitstekende resultaten leidden tot veel waardering voor het Nederlands elftal en een gevoel van nationale trots. Ook zien we dat ruim 40 procent van de kinderen en jongeren in de leeftijd van vijf tot achttien jaar door het WK voetbal werd geïnspireerd om zelf meer te gaan sporten.”

Boilerplate

NOC*NSF - We winnen veel met sport Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect. Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.