Arnhem,
27
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Weert gekozen tot Sportgemeente van 2012

GRONINGEN – De gemeente Weert heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2012’ in de wacht gesleept. Tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Groningen is woensdagavond de winnende gemeente bekendgemaakt. Naast de felbegeerde titel ontving Weert de ‘Sportgemeente van het Jaar’-trofee.

Na een nek-aan-nekrace met de andere genomineerde gemeenten ’s-Hertogenbosch en Delft wees de jury de gemeente Weert aan als Sportgemeente 2012. De jury noemt Weert een echte ‘doe-gemeente’ die sportbeleid tot de verantwoordelijkheid van veel partijen wil maken. Met een positieve en proactieve houding grijpt Weert iedere uitdaging aan om het sportbeleid te ontwikkelen. De gemeente heeft duidelijke keuzes gemaakt en gaat daarvoor. Juryvoorzitter Lucas Bolsius: “Weert bruist en ademt sport uit.” Naast de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2012’ ontving Weert de trofee die speciaal voor de verkiezing is ontworpen door kunstenaar Jean-Paul Marsman.

Er waren twee voorname redenen waarom Weert de verkiezing heeft gewonnen. Tegen de trend in van de crisis heeft Weert met lef gekozen om juist nu te investeren in integraal accommodatiebeleid. Waar mogelijk worden multifunctionele voorzieningen gerealiseerd. Dit leidt tot effectiever meervoudig gebruik, efficiëntere inzet van de schaarse middelen en leidt aantoonbaar tot meer sport dichtbij de bewoners in de buurt.

De tweede reden is dat de investering in multifunctionele stenen in Weert samengaat met professionele vormen van intensieve en sectoroverstiigende samenwerking. De gemeente faciliteert sectoren om echt samen te werken. De sport, bedrijfsleven, onderwijs en welzijn werken nauw met elkaar samen om integrale doelen te realiseren.

Opbouw verkiezing
De verkiezing Sportgemeente van het Jaar 2012 bestond uit drie onderdelen. De deelnemende gemeenten hebben een vragenlijst ingevuld waarmee het ‘sportklimaat’ in beeld is gebracht. Daarnaast hebben alle deelnemende gemeenten een essay geschreven over het jaarthema ‘Sportbeleid 2.0’. In het laatste onderdeel zijn de essays van de drie genomineerde gemeenten voorgelegd aan een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van 75 gemeenten. De jury heeft op basis van de adviezen van de adviescommissie en vakjury de winnaar aangewezen.

Samenstelling jury en adviescommissie
De volgende personen maken deel uit van de jury: Ralph Pans (VNG), Wim Ludeke (NOC*NSF), Clémence Ross (NISB), Lucas Bolsius (VSG) en Johan Wakkie (KNHB).
De adviescommissie van de verkiezing bestaat uit: Hans Arends (NISB), Anne Derksen (VNG), Richard Kaper (NOC*NSF), Remco Hoekman (Mulier Instituut) en Hanneke van Zoest (RIVM).

Deelnemende gemeenten
De zestien gemeenten die zich dit jaar kandidaat stelden zijn: Aa en Hunze, Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Arnhem, Bergeijk, Delft, Dordrecht, Emmen, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, ’s-Hertogenbosch, Teylingen, Veenendaal, Veghel, Venlo en Weert.

De verkiezing Sportgemeente van het Jaar is dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.