Arnhem,
09
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Weblog Gerard Dielessen: NOC*NSF gaat Rio 2016 'omhelzen'

Het twaalfjarige Braziliaanse jongetje Lucas uit Rio de Janeiro loopt iedere dag ruim een uur om vanuit zijn favela Escondydyno naar het Ginasio Experimental Olimpico Juan Antonio Samaranch te komen. Lucas is een van de 342 kinderen op deze school, die speciaal is opgericht als gevolg van de Olympische Spelen die in 2016 in Rio worden gehouden. Het gemeentebestuur van Rio richt de komende periode vijf van deze scholen op, speciaal voor kinderen uit de favela's en andere achterstandswijken in de immense stad. De zesde zogenoemde GEO komt na de Spelen in het Olympisch dorp.

Op deze school, waarvoor zich in het eerste jaar meer dan drieduizend kinderen hadden aangemeld, wordt behalve het reguliere onderwijs ook veel aandacht besteed aan 'goed burgerschap' en sport, heel veel sport. Het woord experiment zit niet voor niets in de titel van de school. Want normaal krijgen kinderen in Rio op de openbare scholen maar een halve dag onderwijs.

Maar op het Ginasio Experimental Olimpico komen de kids van heinde en verre om er van 's ochtends acht tot vijf uur in de middag, van maandag tot en met vrijdag, te blijven. Omdat de scholen behoefte hebben aan meer kennis op het gebied van sport in de meest brede zin van die betekenis, gaat NOC*NSF samenwerken met de GEO's in Rio. Voor het eerst in de geschiedenis wil onze sportorganisatie niet alleen naar een organiserende stad om te komen 'halen' in aanloop en tijdens de Olympische Spelen, maar willen we ook onze kennis en kunde beschikbaar stellen door iets te komen 'brengen'. Geheel in lijn met de Olympische waarden van Respect, Vriendschap en Excelleren.



Zo heb ik de afgelopen week met Mauricio Pinto (vanuit het stadsbestuur verantwoordelijk) afgesproken dat we een programma gaan opstellen waarbij we in de komende jaren onder meer hun sportleerkrachten gaan coachen/scholen, een uitwisselingsprogramma opzetten, atleten die zich in Rio gaan voorbereiden clinics laten geven etc. Binnenkort komt Mauricio naar Papendal om onze ideeën verder concreet te maken.

Behalve dit project onderzoeken we samen met onze maatschappelijk partner Right to Play van Johan Olav Koss wat we nog meer kunnen doen. Zo bezocht ik afgelopen week samen met Elyse Ruast-Archambault van Right to Play een openbare school in een van de vele favela 's om te kijken of we een samenwerkingsproject kunnen opzetten, waarbij we sport inzetten om de kinderen een betere toekomst te bieden. Op deze school draait al een klein volleybalproject, georganiseerd door Compartihlar, een Braziliaanse NGO.

Kinderen vertelden mij daar wat regelmatig sporten voor hen betekent: een veiliger leven, respect tonen voor anderen, leren winnen en verliezen, beter leren. Het blijkt niet moeilijk om de schoolkinderen daar aan het sporten te krijgen, want thuis hebben ze vrijwel niets. Geen computer en televisie. En vaak maar weinig ruimte om tegen een (voet)bal te trappen.

Volgens Elyse is de rol van de onderwijzers essentieel. Die bepalen uiteindelijk of een sportproject een succes wordt of niet. Zij moeten er in geloven, anders gaat het volgens Elyse niet werken en is het zonde van de tijd en de investering. Volgens haar zullen we ook energie in de leerkrachten moeten stoppen door ze te coachen en te leren wat sport voor de kids kan opleveren. Het leven voor de kinderen in de favela's, waar zo'n veertig procent van de bevolking van Rio woont, is hard, moeilijk en voor velen uitzichtloos.

Met de komst van de Olympische Spelen naar Rio de Janeiro, ziet de toekomst er niet per se beter uit voor de bewoners in deze triest ogende achterstandswijken van de stad. Toch probeert het stadsbestuur door middel van gecoördineerde sportprojecten de kinderen daar een beter perspectief te bieden.

Wij doen daar graag aan mee.

We hebben de Zomerspelen van London 2012 nog maar net achter de rug. Toch zijn we al weer druk bezig met de voorbereidingen van Rio 2016. De afgelopen week bezocht NOC*NSF met een aantal technisch directeuren en coaches de Zuid-Amerikaanse Olympische stad, ter voorbereiding van de Spelen straks. Gesprekken met het organisatiecomité, een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Rio, bezoeken aan de toekomstige stadions, het Olympisch Dorp in aanbouw zien, een beeld krijgen van de ingewikkelde infrastructuur in Rio, ervaren hoe moeilijk het is om van het ene naar het andere Olympische cluster te komen, kennis maken met de Braziliaanse cultuur, die toch echt anders is dan die van ons, etc, etc.

Zeilcoach Marc Littlejohn - hij won met Marit Bouwmeester een zilveren medaille in London - typeerde het bezoek perfect: 'we have to embrace the city'. En dat is waar we mee zijn begonnen in aanloop naar een ongetwijfeld succesvolle Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De komende tijd zal ik op dit blog regelmatig verslag doen van wat die 'omhelzing' allemaal inhoudt.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.