Arnhem,
09
oktober
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Weblog André Cats: Paralympisch talent scouten is pure noodzaak

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

Op Papendal werd afgelopen zaterdag de vijfde Paralympische Talentdag georganiseerd. Hier is een video-impressie van deze dag te zien. Het feit dat NOC*NSF en de sportbonden alweer voor de vijfde maal alles uit de kast hebben gehaald om nieuwe Paralympische talenten te spotten, bewijst wel de noodzaak van deze manier van talentscouting.

In gehandicaptensport gaat niets vanzelf. Naar schatting heeft één tot twee procent van de Nederlandse bevolking een fysieke of visuele beperking. In Nederland vinden wij dat mensen met een beperking ook volop de gelegenheid moeten hebben om te sporten, het liefst samen met valide sportmaatjes, of in ieder geval in een valide sportomgeving. Sporten is goed voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking. Integratie noemen we dit. En ik ben er heel enthousiast over. Nadeel is dat de sporters met een beperking in de massa verdwijnen. Dat maakt talent scouten er niet gemakkelijker op.

Ik wil dat elke Nederlander met een handicap er tenminste van op de hoogte is dat er Paralympische topsport bestaat, dat er zowel Winter- als Zomerspelen zijn. Dat deze Spelen twee weken na de Olympische Spelen in dezelfde stad gehouden worden. Dat er 27 verschillende sporten zijn. Dat vrijwel elke handicap een plek heeft binnen het Paralympisch palet. Dat het echte topsport is. Dat Nederlandse Paralympiërs dezelfde ondersteuning hebben als Olympiërs. Dat NOC*NSF Paralympische sport uiterst serieus neemt, net als de sportbonden. Ik wil het wel van de daken schreeuwen. Iedereen moet het weten.

In lezingen vertel ik vaak dat je als ouder van bijvoorbeeld een valide dochter van 10 jaar - behalve contributie aan de vereniging betalen, af en toe nieuwe sportkleding en een hockeystick aanschaffen en rijden naar wedstrijden - niets hoeft te doen. Als deze dochter talentvol en ambitieus is, wordt ze door de KNHB gescout, komt ze in nationale jeugdselecties terecht en uiteindelijk lonkt het Nederlands team. De weg naar de top is moeilijk en lang, maar wel duidelijk bewegwijzerd.