|
02:00
Europe/Amsterdam

Vijfde plek CP-voetballers op Intercontinental Cup

ZEIST (ONSORANJE.NL) - Het Nederlands CP-team is zaterdag bij het 2013 CPISRA Intercontinental Cup als vijfde geëindigd. Het versloeg Argentinië in de strijd om plaats vijf en zes met 2-1. Het Paralympisch team behoudt daarmee de A-status. Eerder plaatste het zich al voor het WK 2015.

,,Deze laatste wedstrijd was een opsteker. We gingen nu eindelijk goed met de druk om”, aldus interim-bondscoach Taco Lourens, wiens ploeg moeizame wedstrijden had gespeeld tegen Ierland en USA. Tegen de eerste werd de ploeg in de kwartfinale uitgeschakeld nadat het een 2-0 voorsprong weggaf en tegen USA liet het de tegenstander tot drie maal terugkomen in de wedstrijd.

‘Veel gesproken’
,,We hebben daar de afgelopen dagen ook veel over gesproken. Hoe ga je met druk om? Met name bij een voorsprong speelden we angstig. Ik ben blij dat we het in de tweede helft met een 2-1 voorsprong nu prima hebben uitgespeeld. We hebben weinig meer weggegeven”, aldus Lourens.

Er ging echter een veel onrustigere eerste helft aan vooraf. Na dertien minuten scoorde het traditioneel mindere Argentinië zelfs de openingstreffer. De ploeg tikte een counter goed uit, hoewel de Oranje-achterhoede ook niet te florissant oogde. Omdat Joey Mense even daarna ook nog tegen een terechte gele kaart aanliep, bracht Lourens nog voor rust Daan Dikken voor hem in. ,,Het risico op nog een gele kaart was te groot en ik wilde meer voetbal in het team brengen. Dat pakte gelukkig goed uit.”

Rik Rodenburg opnieuw succesvol
Lars Conijn had Oranje net daarvoor al op gelijke hoogte gebracht door een splijtende pass van Peter Kooij op de borst aan te nemen en behendig in het doel te werken. De kersverse nummer vier van de wereld werd halverwege de tweede helft echter definitief in het zadel geholpen doordat een van de Argentijnen met een onhandige en onnodige handsbal in het strafschopgebied een penalty veroorzaakte. Invaller Rik Rodenburg (foto) maakte het buitenkansje koelbloedig af, nadat hij tegen USA ook al de beslissende man was.

,,We hebben deze week op penalty’s geoefend en Rik was steeds de penaltyking. Toen de scheidsrechter floot zei hij resoluut, die neem ik. Dat getuigt toch lef van een jongen van achttien. Hij deed het ook prima”, aldus Lourens, in de wetenschap dat John Swinkels er tegen USA nog een miste.

Lourens: ,,Hoewel het tijdens het toernooi geen item was, zijn we natuurlijk blij dat we de A-status behouden hebben. Verder is dit een leerzaam toernooi geweest. We hebben met die wedstrijden tegen Ierland en USA heel wat meegemaakt. Ik ben blij dat we het goed hebben kunnen afsluiten.”
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.