Arnhem,
09
januari
2015
|
17:00
Europe/Amsterdam

Vier wintersporters naar Europees Jeugd Olympisch Winter Festival

Behalve de veertienjarige kunstschaatsster Kyarha van Tiel uit Rotterdam vertegenwoordigen drie alpine skiërs ons land bij het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival. Dit evenement voor talenten van 14 tot 18 jaar vindt van 25 tot en met 30 januari plaats in het Oostenrijkse Vorarlberg en in het naburige Liechtenstein.

De Nederlandse Ski Vereniging heeft drie jongens voorgedragen en NOC*NSF heeft de kwalificatie toegekend. Het gaat om Spike van der Haas (17) uit Westknollendam, Max van Rossum (16) die in Oostenrijk woont maar afkomstig is uit Haarlem en Djordy Schaaf (16) uit Gorinchem. Zij komen alle drie op dezelfde disciplines uit: slalom en reuzenslalom. Zij strijden op 26 en op 28 januari in Malbun, Liechtenstein, om de Olympische medailles.

Vanwege een gebrek aan sneeuw hebben er dit seizoen tot nu toe weinig wedstrijden doorgang gehad. Tijdens een recente slalomwedstrijd in Bad Wiessee, waarbij de beste Duitsers uit de jaargangen 1997 en 1998 meedoen, hebben Spike, Max en Djordy echter al wel laten zien dicht achter de snelsten te zitten. Spike heeft vorig seizoen al goede resultaten laten zien. Ook dit jaar toonde hij zijn goede vorm tijdens de trainingen begin december. In de trainingen waarbij er op tijd geskied werd, werd ook duidelijk dat zowel Max als Djordy (allebei een jaargang jonger) dicht in de buurt van Spike kunnen skiën.

Compleet
Met de kwalificatie van de drie skiërs is het team van Chef de Mission José Jansen compleet. Zij ziet het Europees Jeugd Olympisch Festival vol vertrouwen tegemoet. ‘We hebben een mooie delegatie van vier talenten,’ vertelt ze. ‘Het evenement biedt hen een prachtkans om zich te meten met leeftijdgenoten op het hoogste internationale niveau. Daarbij doen ze ervaring op met een kant van topsport die ze nog niet eerder hebben meegemaakt. Daar zullen ze sowieso de vruchten van plukken. En wie weet zit er weer een medaille in. Bij de vorige editie van het Festival in 2013 lukte het snowboardster Michelle Dekker een podiumplaats te halen. Dat was haar eerste Olympische ervaring, die ze een jaar later al kon toepassen toen ze zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Sochi. Ik ben benieuwd of deze vier toppers het ook zo ver gaan schoppen!’

Europees Jeugd Olympisch Festival
Het Europees Jeugd Olympisch Festival is bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en kennismaken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Nederlands team en het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival: www.nocnsf.nl/vorarlbergliechtenstein2015