Arnhem,
27
november
2014
|
19:59
Europe/Amsterdam

Verkiezingsprocedure Sportgala

Aankomende zondagavond worden de nominaties bekend gemaakt van de sporters die in aanmerking komen voor een van de titels van Sporter van het Jaar 2014. Deze titels worden vergeven tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala, mede mogelijk gemaakt door Lotto. Dit Gala vindt plaats op dinsdag 16 december.

Op het Sportgala, georganiseerd om de Nederlandse topsporters te eren en te waarderen, worden verschillende prijzen uitgereikt. De beste sporters van het jaar krijgen hiermee de extra aandacht die ze verdienen. Het gaat om de Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent van 2014.

Verkiezingstraject

Zondag 30 november, ruim twee weken voorafgaand aan het NOS | NOC*NSF Sportgala, maken de NOS en NOC*NSF bekend wie er in de verschillende categorieën zijn genomineerd. Een vakjury bepaalt deze nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar tot 30 november van dit lopende jaar. De vakjury neemt in haar beoordeling van de prestaties een aantal criteria mee, zoals het niveau van het evenement, de mondialiteit van de sport, de impact die het heeft op het Nederlands publiek en de prestatiedichtheid binnen de tak van sport.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters met een A-status brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50% mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50%.

Olympisch en Paralympisch goud

Sporters en sportploegen die een gouden Olympische of Paralympische medaille hebben behaald, worden automatisch genomineerd. Goud op de Spelen is in de meeste sporten het hoogst haalbare. Dit betekent dat een aantal nominaties al vast staat: De schaatsers Jorrit Bergsma, Stefan Groothuis, Sven Kramer, Michel Mulder, Jorien ter Mors en Ireen Wüst zijn, net als Paralympisch snowboardster Bibian Mentel, vanwege hun goud in Sochi al verzekerd van een nominatie.

Vakjury

NOC*NSF heeft de vakjury samengesteld op basis van ervaring en expertise. De leden van de vakjury 2014 zijn:

  • Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000, 2004
  • Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Sportvrouw van 1990, 1993, 1999, 2000, 2003, 2004
  • Esther Vergeer, Paralympisch sporter van 2002, 2003, 2005, 2008, 2010
  • Charles van Commenée, ex-coach
  • Joop Alberda, coach, ex-coach
  • John Volkers, sportjournalist
  • Ewoud van Winsen, sportjournalist
  • Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens voorzitter van de vakjury

Sport in Beeld-prijs

Voor de Sport in Beeld-prijs, waarbij het Sportmoment van 2014 gekozen wordt, geldt een andere procedure. Deze winnaar wordt in de drie weken voorafgaand aan het Sportgala rechtstreeks door het Nederlands publiek gekozen.

Persaanmeldingen NOSNOC*NSF Sportgala 2014

Vanaf 1 december aanstaande is het mogelijk een persaccreditatie aan te vragen via de button accreditatieprocedure evenementen NOC*NSF rechts op de newsroompagina van NOC*NSF.