Arnhem,
05
oktober
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Veel jeugd bij drukbezochte en succesvolle vijfde Paralympische Talentdag

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

ARNHEM - Op Papendal is vandaag voor de vijfde keer de Paralympische Talentdag gehouden. Met negentig, veelal jonge deelnemers werd de recordopkomst van de vorige editie – vorig jaar in Amsterdam – geëvenaard.

In en rond de Arnhemhal op Papendal konden de deelnemers in verschillende sessies actief aan de slag met boccia, atletiek, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, handboogschieten, schietsport, zitvolleybal, tafeltennis, wielrennen en roeien. Van triatlon, skiën, zeilen en CP-voetbal waren er informatiestands aanwezig, zwemmen kon in het nabijgelegen zwembad Valkenhuizen.

Nieuw op deze dag was de oudersessie: Carin, de moeder van Paralympisch atlete Marlou van Rhijn, deelde haar ervaringen met de ouders van de aanwezige deelnemers. “Ik hoop dat ik heb kunnen meegeven dat sport voor kinderen ongelooflijk leuk is, zeker voor kinderen met een beperking”, zei ze. “Het mooiste aan sport en ook aan deze dag, is dat je je kind los kunt laten. Er zijn allemaal professionals die je kind willen helpen, steunen en zoeken naar mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om je kind zijn gang te laten gaan en zelf aan de kant te gaan zitten genieten en te kijken naar hoe ze sporten, wat ze kunnen en dat ook laten zien aan anderen.”

Ook aanwezig was atlete Marlène van Gansewinkel , één van de ontdekkingen van de vorige Paralympische Talentdag. “Ik kreeg destijds de hoogste beoordeling en ben daarna naar een vervolgtraining gegaan. Na nog veel meer trainen liep ik een WK-limiet en heb ik inmiddels ook meegedaan aan het WK.” Daarvoor moest ze wel haar oude levensstijl opgeven: niet meer stappen en gezonder eten en leven. “Maar dat is het zeker waard. En ik verwacht dat daarvoor in de toekomst nog meer bewijs gaat komen. Ik voel me beter, gezonder en maak dingen mee die niet veel mensen meemaken. Dit is echt een bijzondere ervaring.”

André Cats, chef de mission van Paralympic TeamNL, was tevreden over de vijfde editie van de Talentdag. “Dat we het recordaantal deelnemers van vorig jaar weer hebben weten te halen, is een goed resultaat. De vorige Talentdagen hebben laten zien, dat ongeveer de helft van het aantal mensen dat deelneemt uitzicht heeft op topsport: die gaan een talentprogramma in, of sluiten zelfs direct aan bij topsport. Vervolgens vallen er altijd wel weer mensen af, dat is inherent aan de topsport. Maar als de helft van het aantal bezoekers topsportpotentie heeft, dan zijn we heel tevreden.”

“Maar er mogen nog steeds meer mensen aan meedoen”, plaatst Cats een kleine kanttekening. “We hebben nog steeds geen idee of negentig inschrijvingen optimaal is, of dat er in het land nog honderden jongeren zijn die hier eigenlijk vandaag ook hadden moeten zijn. Maar we geloven in de formule en gaan er ook zeker mee door. We zien wel dat we vandaag het jongste publiek ooit hadden, dus misschien is in de toekomst een junior-versie een idee. Daar gaan we na vandaag op studeren.”