Arnhem,
05
augustus
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Van Rijsselberge zet concurrentie op onoverbrugbare achterstand

NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

LONDEN (ANP) - Op de negende dag van de Olympische Spelen heeft windsurfer Dorian van Rijsselberge de concurrentie in de RS:X-klasse op onoverbrugbare achterstand gezet. Atleet Churandy Martina liep in de finale van de 100 meter naar de zesde plaats, terwijl Finn-zeiler Pieter-Jan Postma net naast het brons greep. De hockeyers kwalificeerden zich met nog een groepsduel te spelen voor de halve finales en de springruiters staan in de landenwedstrijd op een gedeelde tweede plaats. Lobke Berkhout en Lisa Westerhof beleefden in Weymouth een wisselvallige dag en bezetten na zes races de derde plaats.

Zeilen
Door zijn grote voorsprong in punten kan Dorian van Rijsselberge zijn leidende positie, met alleen de medalrace nog op het programma, niet meer verspelen. De 23-jarige windsurfer van Texel won zondag de negende race en vond het na zijn nog officieuze olympische titel welletjes in de tiende en voorlaatste race. Hij lag nog vierde bij de ronding van de eerste boei, maar verliet daarna de wedstrijd. ,,Of ik geen zin meer had? Best wel, maar ik wilde de anderen niet in de weg liggen. Zelf zou ik ook denken als ik nog bezig ben om op het podium te komen, dat de zekere kampioen in het veld beter kan opdonderen.''

Van Rijsselberge kon het maar moeilijk bevatten: ,,Het dringt nog niet echt tot me door. Misschien straks. Ik moet het nog even verwerken. Ik had nooit gedacht de strijd al zo snel te kunnen beslissen, maar kennelijk kan het wel.'' Niet één keer eindigde hij lager dan de derde plek. ,,Zoiets is natuurlijk heel moeilijk. Kennelijk is alles in de voorbereiding goed gegaan. Daardoor kwam dit resultaat eruit. Het is ongelooflijk.''

De windsurfer dient dinsdag tijdens de afsluitende medalrace, met tien deelnemers en dubbele punten, nog wel aan de start te verschijnen. Een diskwalificatie, door bijvoorbeeld een valse start, kan hem niet meer deren.

Pieter-Jan Postma greep in de finale van de olympische Finnklasse net naast een medaille. De 30-jarige Fries eindigde op de vijfde plaats. Dat was net niet voldoende om het brons vast te houden in de medalrace. Hij belandde op de vierde plaats in het eindklassement.

,,Iedereen heeft er zo hard voor gewerkt'', sprak Postma met betraande ogen. ,,Het verwerkingsproces zal moeilijk zijn en lang gaan duren.'' Een tv-camera achter op de boot van zijn Nieuw-Zeelandse voorligger Dan Slater, nummer twee op dat moment, werd Postma in de slotfase fataal. ,,Ik zette de aanval op hem in en raakte toen die camera die er normaal niet zit. Daardoor moest ik een strafrondje varen.'' Postma, die in de medalrace uiteindelijk als vijfde over de finish ging, noemde het een fout. ,,Zo'n camera is onderdeel van de boot. Dus die mag je niet raken. Slater merkte het en diende gelijk protest in. Topsport is hard.''

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout liggen na een wisselvallige zondag in Weymouth nog steeds op een olympische medaillekoers in de 470-klasse. De tweevoudige wereldkampioenen kwamen als tweede en achttiende binnen. Daardoor bleef het duo op de derde plaats met 21 punten na 6 races, vlakbij de Nieuw-Zeelanders Jo Aleh/Olivia Powrie (19 punten) en de Britse leiders Hannah Mills en Saskia Clark (18).

Atletiek
Churandy Martina eindigde als zesde in de finale van de 100 meter in een tijd van 9,94. Met die puike prestatie stelt de 28-jarige Nederland zich kandidaat voor een medaille op zijn favoriete afstand, de 200 meter. ,,Die 100 was een surprise voor iedereen’’, reageerde de inwoner van Curaçao na afloop. ,,Die 200; ik ben er klaar voor. Ik ben in topvorm.’’

Martina scherpte in de halve finales het Nederlands record aan tot 9,91 seconden en kreeg daarmee het felbegeerde ticket voor de eindstrijd van het koningsnummer. Honderden miljoenen wereldwijd zagen de immer opgewekte Martina vervolgens als zesde eindigen, op gepaste afstand van Bolt.

De 28-jarige Antilliaan kwam niet optimaal uit de startblokken en liep daar zoveel achterstand op dat hij niet kon meedoen om de ereplaatsen. ,,De start ging niet zoals ik wilde’’, erkende hij. ,,De eerste passen waren nog wel goed, maar in het tweede gedeelte kon ik ‘m niet goed aantrekken. Of ik mezelf toch verbaasd heb? Nee joh. Ik heb de afgelopen tijd hard getraind. Ik wist dat ik goed was.’’

Hilda Kibet en Lornah Kiplagat bleven op de marathon ver verwijderd van de medailles. Kibet kwam in hartje Londen als 24e over de finish in 2.28.52, Kiplagat moest de strijd voortijdig staken.

De 31-jarige Kibet liep aanvankelijk voorin mee, maar moest na 20 kilometer afhaken. ,,Ik heb mijn best gedaan, maar ik wist ook dat ik mijn eigen wedstrijd moest lopen om te kunnen finishen. Tevreden kan ik niet zijn, want ik had hier in de top 10 willen eindigen'', aldus Kibet, die 5.45 minuten toegaf op de Ethiopische winnares Tiki Gelana, die met 2.23.07 een olympisch record vestigde.

De 38-jarige Kiplagat had maar wat graag een olympische medaille toegevoegd aan haar wereldtitels op de halve marathon en het veldlopen, maar de atlete uit het Noord-Hollandse Groet stapte na ongeveer 25 kilometer uit de wedstrijd. Volgens echtgenoot en coach Pieter Langerhorst had ze te veel last van haar knie.