Arnhem,
09
maart
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Valpartijen Nederlandse Paralympiërs op Super G

SOCHI - De pistes rond het Rosa Khutor Alpine Center zijn de Nederlandse skiërs nog niet goedgezind. Op de tweede dag van de Paralympische Winterspelen wisten Bart Verbruggen en Kees-Jan van der Klooster de finish niet te bereiken. Zij kwamen vroegtijdig ten val tijdens de Super G.

Van der Klooster had net als zaterdag problemen met de piste van Rosa Khutor. De 36-jarige zitskiër kwam opnieuw ten val. De zachte sneeuw en het uitdagende parcours waren voor een groot aantal skiërs een te grote uitdaging. Bij de zitskiërs bereikten slechts dertien van de 31 skiërs de finish. “Er zijn enorm veel zitskiërs uitgegaan vandaag”, zei Van der Klooster. “Daar ben ik er één van. Als je risico’s neemt, heb je ook de kans dat je valt. En dat is gebeurd.”

Het goud ging opnieuw naar de Japanner Akira Kano, die eerder al de afdaling won. Zijn landgenoot Taiki Morii, goed voor zilver, en de Canadees Caleb Brousseau vergezellen hem op het podium.

Van der Klooster komt in Sochi nog in actie op de supercombinatie (dinsdag) en de reuzenslalom (zaterdag).

Verbruggen
Bart Verbruggen miste in het zicht van de finish een poortje en gleed bij zijn poging zich te herstellen onderuit. Twaalf van de achtentwintig gestarte deelnemers strandden voortijdig.

Halverwege het parcours had de 25-jarige Utrechtse skiër al circa vijf seconden achterstand op winnaar Markus Salcher uit Oostenrijk, die uiteindelijk een tijd van 1.20.92 op de klokken liet zetten. Hij bleef daarmee zijn landgenoot Matthias Lanzinger en de Rus Aleksej Boegajev voor. Het was voor Salcher de tweede gouden plak na zijn zege van zaterdag op de afdaling, Boegajev eiste op dat onderdeel nog het zilver op.

"Ik was goed onderweg, maar zette de lijn naar de voorlaatste poort niet goed in”, vond Verbruggen. “Ondanks de val was ik veel beter onderweg dan gisteren tijdens de afdaling. Maar om een resultaat te hebben, moet je finishen. Zo simpel is het.”

Voor Verbruggen, die zaterdag veertiende werd op de afdaling, zitten de Spelen er nu op.

>> Klik hier voor meer over de Paralympische Spelen van Sochi
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.